• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomessuilla Hämeenlinnassa Ammattilaispäivät

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.07.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Aukioloaikaa pidennetty neljänä päivänä kahdeksaan


Asuntomessuilla Hämeenlinnassa järjestetään ensimmäistä kertaa asuntomessutapahtuman historiassa Ammattilaispäivät 1.-2.8. ja 8.-9.8. eli keskiviikkona ja torstaina niin tällä kuin ensi viikollakin. Päivät näkyvät erityisesti kerrostalon perusparannusta esittelevässä oheiskohteessa. Niin oheiskohde kuin asuntomessualue kaikkine kohteineen on Ammattilaispäivinä avoinna koko messuyleisölle.

Hämeenlinnan asuntomessuilla voi vierailla huomenna keskiviikkona ja ylihuomenna torstaina vaikkapa töiden jälkeen, sillä aukioloaikaa on pidennetty kahdeksaan saakka. Messut ovatkin Ammattilaispäivinä auki klo 11-20. Samat aukioloajat ovat voimassa myös ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.

– Haluamme palvella työssäkäyviä ihmisiä, jotta hekin ehtivät hyvin messuille työpäivän jälkeen. Esimerkiksi Espoon messuilla pidennetyt aukiolopäivät kahtena viimeisenä torstaina olivat suosittuja. Toisena torstaina Espoossa tehtiin myös yleisöennätys, kertoo Suomen Asuntomessujen messupäällikkö Pasi Hulkkonen.

Ammattilaispäivinä messukohteissa on esittelijöinä normaalia enemmän ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa messuvieraita tarkemmin rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Hämeenlinnan asuntomessuilla ovatkin esillä mm. kaikki lämmitysmallit. Energianlähteeksi on valittu joko maalämpö, kaukolämpö, sähkö, bioöljy tai pelletti. Messutaloissa on myös esillä painovoimainen ilmanvaihto sekä aurinkoenergia. Näytteillä ovat lisäksi erilaiset runkoratkaisut sekä monia tämän hetken uusimpia teknisiä ratkaisuja kuten sähkölasit tai vaikkapa itsestään puhdistuva ulkorappaus. Asumisen tietoutta täydentävät vielä näyttelytarjonta sisustushallissa sekä rakentajahallissa.

Työtehoseura (TTS) on lisäksi arvioinut messukohteita, joissa on tehty hyviä ratkaisuja sekä tilakohtaisesti että kokonaisuuksina. TTS:n arvioitavina olivat asunnon eri tilojen ominaisuudet, joita kannattaa ottaa huomioon, kun rakentaa tai remontoi asuntoa omaan tarpeeseen. Asuntokohteiden arviointikriteerit sovittiin yhteistyössä hanketta rahoittaneen kauppa- ja teollisuusministeriön asiantuntijoiden kanssa. Työtehoseura arvioi mm. keittiöiden toimivuutta, millainen on hyvä toimiva keittiö ja mitä on huomioitava suunnitteluvaiheessa. Arvioinnin kohteena olivat myös eteistilat, pesu-, pukuhuone- ja vaatehuoltotilat, olo- ja makuuhuoneet, työhuoneet sekä säilytystilat.

– Messuvieraille on jaossa moniste, jossa on tiedot arvioiduista kohteista ja niiden sijainnista messualueella. Kohteet on myös merkitty opastavilla tauluilla sekä asunnon ulkopuolella että tilakohtaisesti sisällä, toteaa Hulkkonen.

Oheiskohteessa hyödyllistä tietoa kiinteistöstä


Kone Hissit Oy:n ja Kiinteistöliiton yhteisessä kerrostalon perusparannuskohteessa Harakkamäessä Ammattilaispäiviin panostetaan erityisen paljon, onhan kohde suunnattu nimenomaan ammattilaisille. Perusparannuskohde opastaa, kuinka korjaushanke toteutetaan kerrostaloissa, ja antaa vinkkejä ja konkreettisia esimerkkejä perusparannushankkeiden toteutuksesta.

Messuhankkeessa esitellään erityisesti hissin rakentamista jälkikäteen asuinrakennukseen. Lisäksi tarjolla on tietoa Taloyhtiön kuntotodistuksesta, energiatehokkuudesta, väestönsuojista sekä vanhusten opastuksesta. Kohteen toimijoita ovat Kone Hissit Oy:n ja Suomen Kiinteistöliiton lisäksi Motiva Oy, Suomen Pelastusalan keskusjärjestö, Vanhustyön keskusliitto sekä Invalidiliitto. Kaikilta toimijoilta on Ammattilaispäivinä paikalla esittelijöitä.

– Suomen Asuntomessut haluaa olla mukana korjaus- ja perusparannuskohteiden esille tuomisessa. Tavoitteenamme on edistää asumistietoutta ja herättää keskustelua. Tulevillekin asuntomessuille järjestetään aiheeseen liittyvä oheiskohde tai muuta tietoa. Olemme erittäin tyytyväisiä, että Hämeenlinnassa mukaan on saatu myös energia- ja pelastusalan toimijat Motiva ja SPEK sekä Vanhustyön keskusliitto ja Invalidiliitto, kiittelee Hulkkonen.

Oheiskohteeseen on Ammattilaispäiviksi ilmoittautunut jo esimerkiksi isännöitsijäryhmiä, mutta ruuhkia ei ole luvassa, ja paikalle voi mennä aivan kuka vain. Ryhmät voivat halutessaan ilmoittautua Aksel Hallamalle, 0400 139 935

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20165_46410.jpg
Ruuvilla merkittävä rooli katon kestävyydessä
Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Monesti ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. HAMK:n ohutlevykeskus testasi kahdeksan eri valmistajan kateruuvien korroosiokestävyyttä erityisesti kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteissa.
16_P_13988.jpg
Hämeenlinnaan tulossa
Hämeenlinnan asuntomessuista on tulossa varsin perinteinen messutapahtuma. Lehdistön ennakkoretkellä havaittiin myös, että talot valmistuvat aikataulussaan. Alueella näkyykin jo selvästi sille omaleimainen, hämäläisen raitin idea. Messutaloista löytyy paljon ideoita ja yksityiskohtia jokaiseen makuun. Järjestäjät uskovat monipuolisuuden ja konstailemattomuuden houkuttelevan kävijöitä Hämeenlinnaan, joka sijaintinsa puolesta on ihanteellisesti Etelä-Suomen kaupunkien risteyskohdassa.
20222_76824.jpg
Pue koti uusiin sävyihin - tunnetko muovittomat maalit?
Vuoden alku on aina uudistumisen aikaa, karistetaan edellisen vuoden pölyt nurkista ja katsellaan kotia uusin silmin – miten kodin yleisilmettä voisi raikastaa? Yksi nopeasti tuloksia antava tapa on maalata kodin seiniä tai halutessaan vaikka huonekaluja uusin sävyin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Onko sinulla 1940-luvulla rakennettu talo? Runko, vesikatto, märkätilat, ikkunat ja ovet
Toimiiko ulkoseinän rakenne?Tarkista tuuletusraon olemassaoloAlkuperäisten julkisivupinnan takana ei tuuletusrakoa yleensä ole. Puisen julkisivulaudoituksen takana tulee olla 2–3 cm:n yhtenäinen pystysuuntainen tuuletusrako, joka on ylä- ja alareunasta yhteydessä ulkoilmaan. Varmistu, että julkisivuverhousta jakavat rimoitukset tai pellitykset eivät estä tuulettumista. Pystylaudoituksen alla pitää olla ristiinkoolaus tuuletuksen varmistamiseksi. Jos tuuletusrako puuttuu, tarkistuta seinärakenteen kunto, ja teetä korjaussuunnitelmat ammattilaisella. Vaihda vaurioituneet materiaalit. Suojaa tuuletusraot jyrsijäverkolla.Valuuko vesi rapusilta seinärakenteeseen?Varmistu ulkorappusten kohdalla, että seinärakenne pääsee tuulettumaan. Toteuta rappusen kaadot niin, että vedet ohjautuvat seinästä poispäin.Onko ulkoseinien sisäpuolelle lisätty eristettä?Ulkoseinien sisäpuolinen lisälämmöneristäminen aiheuttaa kosteusriskin vanhalle hirsiseinärakenteelle. Mitä enemmän sisäpuolella on lisälämmöneristettä, sitä suurempi on kosteusvaurion riski. Tutkituta sisäpuolelta ulkonurkasta rakenteen kunto hirsipintaan asti. Mikäli hirsiseinää halutaan lisäeristää, tulee eristys tehdä ulkopuolelle vesihöyryä hyvin läpäisevällä rakenteella.Tarkkaile hirsien kuntoaErityisesti seinän alin hirsikerta ja yläpohjan lämmöneristeen kohdalla oleva hirsikerta voivat lahota helposti. Tarkkaile myös pesutilojen kohdalla hirsiseinien kuntoa. Lahoavaan puuhun terävä piikki uppoaa helposti, terveeseen puuhun ei.Tarkista julkisivumateriaalien kuntoPerustusten, seinien, nurkka- ja pielilaudoitusten tulee olla puu-, betoni-, rappaus- tai maalipinnaltaan ehjiä, eikä niissä saa olla halkeamia tai koloja, joista vesi pääsee rakenteeseen. Läikät ja härmeen muodostuminen sekä maalipinnan hilseily voivat viitata rakenteen kostumiseen, halkeilu myös perustusten painumiseen. Selvitä kastumisen syy, poista se, ja korjaa rikkinäiset julkisivumateriaalit. Lautaverhous kestää noin 50 vuotta. Huoltokäsittely täytyy tehdä 5–20 vuoden välein. Betonisokkelin korjauksen ja pinnoitteen uusimisen huoltoväli on 20 vuotta.
20185_53044.jpg
Raikasta ja viileää sisäilmaa
Ilmalämpöpumppu on yksi edullisimmista ja helpoimmista tavoista saada kustannussäästöjä omaan energiankulutukseen. Myös sisäilman laatu ja erityisesti viilennysominaisuus ovat monelle tärkeitä syitä ilmalämpöpumpun hankinnalle.
20225_78242.jpg
Kannattaako remontti tehdä lainarahalla? Ota huomioon nämä seikat miettiessäsi remonttilainaa
Jokaiselle tulee jossakin vaiheessa elämää eteen tilanne, kun kodin pinnat kaipaavat ehostusta tai jokin pitkäikäiseksikin ajateltu sijoitus hajoaa. Aina ei kuitenkaan ole sukanvarressa tarpeeksi rahaa äkillisiinkin muutoksiin, jolloin remonttilainan ottaminen voi tulla kyseeseen. Olipa kyseessä sitten pintaremontti tai asunnon peruskorjaus, remonttilainaa on saatavissa monessa eri muodossa. Remonttilainan voi saada yhdistettynä asuntolainaan tai erillisenä vakuudellisena tai vakuudettomana luottona. Tutustu erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin ajan kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton