• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomarkkinapäivillä orastavaa toiveikkuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.02.2009
20092_14873.jpg

Esko Valtaoja

Suomen Asuntotietokeskuksen vuosittain järjestämä Asuntomarkkinat –huippuseminaari järjestettiin nyt varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Maailmantalouden ravistelut näkyvät vahvasti myös suomalaisessa asuntorakentamisessa. Tilannetta ja näkymiä tarkasteltiin Kalastajatorpalla koko päivän kestäneessä seminaarissa, jossa lukuisat alan vaikuttajat arvioivat asuntomarkkinoiden tilaa ja tulevaisuutta omien yrityksiensä tai yhteisöjensä näkökulmista.

Vain taivas rajana?

Seminaarin alustuspuheenvuorot avattiin heti jopa shokeeraavasti, kun avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja luotaili tulevaisuuden asuntomarkkinoiden suuntautuvan ulkoavaruuteen. Jopa Mars on "valjastettavissa" rakentamistonteiksi. Historiallisen perspektiivinä Valtaoja esitti energian ja bruttokansantuotteen kasvukäyrät, jossa toinen maailmansota näkyy notkahduksena, mutta 90-luvun lama ei näitä käyriä juurikaan heilauttanut.

Ministeri Vapaavuori raotti elvytyspakettia

Asuntoministeri Jan Vapaavuori totesi seminaaria seuraavana päivänä julkistettavasta hallituksen elvytyspaketin linjauksesta; "Toteutettavan elvytyksen tulee olla valikoivaa, välitöntä ja väliaikaista. Eikä sillä saa ylläpitää sellaisia tehottomia ja epätarkoituksenmukaisia rakenteita, jotka joutavatkin teurastamolle. Tämä koskee asuntomarkkinoita siinä, missä muitakin aloja."

Uudisrakentamisen ja peruskorjauksen painotuksista ministeri totesi: " Uudistuotannon ohella meillä on merkittävää ja pitkäaikaista tarvetta aiempaa laajamittaisemmalle rakennusten peruskorjaustoiminnalle. Monissa muissa länsimaissa peruskorjaus on jo tuotannon volyymiltään ohittanut uudistuotannon. Näin tulee meilläkin käymään, ennemmin tai myöhemmin."

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori

Kyllä lainaa saa

Seminaarin suhdanneraadissa olivat arvioitsijoina toimitusjohtaja Sixten Korkman ETLA:sta, toimitusjohtaja Matti Inha Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä, ekonomisti Tarja Svanström Nordeasta ja pääkirjoitustoimittaja Esko Nurmi Helsingin Sanomista. Taantuman ja laman eron kiteytti Korkman; "taantumaa on kun naapuri jää työttömäksi, lamaa kun jää itse". Pankkien edustajat vakuuttivat, että lainaa saa asunnon ostoon ja rakentamiseen ihan samoilla kriteereillä kuin vaikkapa vuosi sitten. Esko Nurmi näki kriisissä piilevän myös mahdollisuuden; "opettaahan tämä myös kohtuullisuutteen."

20092_14870.jpg

Asuntojen hinnoissa lievä lasku

Vuoden 2008 asuntovaikuttajaksi valittu Realian Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä esitteli Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan sekä kuluttajat että ammattilaiset uskovat asuntojen hintojen taittuvan seuraavan 12 kk:n kuluessa noin 5 – 10 %.

Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen esitti laskelmia, jonka mukaan vuokra-asuntojen tuottaminen ei vielä tällä hetkellä kiinnosta rakentajia; " Vuokrasijoittamisen kannattavuus riippuu yhtälöstä, jonka tekijät ovat hankinta/tuotantokustannus, vuokrataso ja sijoittajan tuottovaatimus.

Vesa Immonen
Vesa Immonen

Tällä hetkellä yhtälö ei toteudu. Joko yhden kohdan on joustettava paljon - hankintakustannusten laskettava, vuokrien noustava tai tuottovaatimuksen alennuttava - tai kaikkien yhdessä jonkin verran. Viimeksi mainittu on todennäköisin vaihtoehto, ja silloin isotkin rakennusyhtiöt voivat innostua asiasta."

Asumisen ihanteet – myytit ja todellisuus

Tutkimuspäällikkö Päivi Timonen Kuluttajatutkimuskeskuksesta oli tutkinut vastaako isojen rakennusliikkeiden asuntotuotanto kuluttajien odotuksia ihanteellisesta asunnosta. Vastaus oli aika yksiselitteinen; ei vastaa.

Tutustu tarkemmin Asuntomarkkinapäivien aiheisiin ja puheenvuoroihin kokonaisuudessaan sivulla www.asuntotieto.com.

Päivi Timonen
Päivi Timonen
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20086_11739.jpg
Loma-asuntomessujen 20 000. kävijä kukitettiin torstaina
Raumalaiset Ulla ja Hannu Sabell yllättyivät iloisesti saapuessaan Reposaaren messuportille. 20 000. kävijän raja rikottiin juuri heidän kohdallaan. Portilla heidät ottivat vastaan Suomen Asuntomessujen viestintäjohtaja Päivi Karvinen ja Porin loma-asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Sainio-Taskinen, jotka ojensivat heille kukkia ja grillaamiseen sopivan patakinnassetin. Paketista löytyi myös paarlastitaulu, jonka reposaarelaiset koululaiset ovat tehneet alueelle laivojen painolastimaan mukana tulleista kivistä.Sabellin pariskunta tuli messuille viettämään rattoisaa lomapäivää, mutta myös etsimään hyviä vaihtoehtoja tulevaan loma-asunnon remonttiinsa.
20131_33386.jpg
KNX-taloautomaatio tuo rakennukseen mukavuutta, yksilöllisyyttä, turvallisuutta ja energiansäästöä
Ohjelmoitava ABB KNX-taloautomaatiojärjestelmäOhjelmoitava KNX-taloautomaatiojärjestelmä suunnitellaan yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Järjestelmä ohjaa lämmitystä, ilmanvaihtoa ja valaistusta energiatehokkaasti ennalta asetettujen tilanteiden mukaisesti.KNX-taloautomaatiossa on monipuolisia toimintoja, jotka helpottavat ja tuovat turvallisuutta asumiseen. Tässä joitakin vinkkejä:Kotona/poissa -toimintoVain yhdellä painalluksella saa monta toimintoa. Kotiin tultaessa valot syttyvät vaikkapa eteiseen, keittiöön ja käytäviin. Samalla kaikki halutut pistorasiat voidaan laittaa päälle ja ilmanvaihto palautuu normaaliin tilaan, kun poissa ollessa se on ollut minimissä. Kotoa lähdettäessa poissa-toiminnolla saadaan valot sammumaan ja halutut pistorasiat pois päältä.
20226_78836.jpg
Huolehdi työtasot kuntoon niin sisällä kuin ulkonakin
Jokaisen keittiöön kuuluu olennaisena osana työtasot. On keittiö sitten kodin sisätiloissa tai ulkona, tarvitsee työtaso oikeanlaisen pintakäsittelyn kestääkseen käyttöä ja kulutusta.
201111_28866.jpg
Vetääkö kodissasi?
Ilmanvaihdon tarkoituksena on tuoda asuntoon puhdasta ja raitista korvausilmaa. Kodin sisäilman kuuluu vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Ilman vaihtuvuus on määritelty Rakentamismääräyskokoelmassa osassa D2. Ilmanvaihtomääräykset koskevat niin vanhaa kuin uuttakin rakennusta.Yleisimmin ongelmana on, että korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan. Ongelmia esiintyy varsinkin 1970-80-luvulla rakennetuissa taloissa, jotka ajan tavan mukaan tehtiin tiiviiksi ilman korvausilmaventtiileitä. Energian säästämiseksi myös neuvottiin tiivistämään kaikki raot ja sulkemaan venttiilit. Tämän vuoksi monissa asunnoissa olemassa olevat venttiilit on tukittu tai poistettu käytöstä. Nykyään törmää usein myös siihen, että ilmanvaihtoon liittyvä laitteisto on kytketty pois päältä.Osta venttiilit JäsentukustaOsta suodatinkangas Jäsentukusta
202011_67453.jpg
Onko kotona huono sisäilma? Ongelma on usein helposti ratkaistavissa
Tekeekö kotona mieli avata usein ikkunaa? Tunkkainen sisäilma on ikävä ongelma, jonka syy löytyy monesti ilmanvaihtokoneen tai raitisilmaventtiilien tukossa olevista suodattimista. Tukkoon mennyt suodatin ei päästä raitista ilmaa kunnolla läpi ja aiheuttaa siten kotiin huonon sisäilman.
202011_67376.jpg
Suunnitteletko vanhan talon kunnostamista? Vielä ehdit hakea korjausavustusta
Ensi vuodelle myönnettävien korjausavustusten hakuajat ovat parhaillaan käynnissä. ELY-keskuksen avustusta rakennusperinnön hoitoon voi hakea loka-marraskuussa 2021 ja Museoviraston entistämisavusta 15.10.−30.11.2021. Tänä syksynä haettavista avustuksista annetaan päätökset keväällä 2022.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton