• Etusivu
  • Rakentaminen

Antoisaa elämää Janakkalassa: Aino rakennutti itselleen pikkutalon Turenkiin

”Uskon viihtyväni erinomaisesti”

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Janakkalan kunta
Julkaistu 31.01.2024Päivitetty 01.02.2024
ainontalo1-1536x1024

– Tämä on vähän niin kuin iso Ikea-paketti, koottava malli täynnä näppäriä pienen tilan ratkaisuja, Aino Roivainen esittelee upouutta Älvsbytaloaan Turengissa.

Osa muuttolaatikoista on vielä purkamatta ja sisustus kesken, mutta talo näyttää jo kodilta.

Kompakti koti omiin tarpeisiin

Ainon kodin kompaktit 63 neliötä pitävät sisällään tupakeittiön, kaksi makuuhuonetta, kylpyhuone-saunan ja jopa erillisen pikkuwc:n. Toistaiseksi terassilta joutuu harjaamaan lumia pois, mutta kunhan sen ympärillä on lasitus, huoneita on käytännössä yksi lisää. Ja paikka, missä voi kasvattaa vaikka tomaatteja, jos siltä tuntuu.

Tuusulassa pitkään asunut ja viime vuodet Tampereella viettänyt Aino oli ulkomailla, kun hänen silmiinsä osui Janakkalan kunnan Facebook-mainos, jossa kehotettiin rakentamaan minitalo minitontille.

– Ajattelin, että no oikei, tehdään sitten niin, Aino nauraa.

Aino Roivainen
Luminen terassi
Pekko-koira

Palveluiden läheisyys ihastutti ensihetkestä lähtien

Ainon äiti on Hämeenlinnasta kotoisin, mutta muuten Turenki on niin vieras, että ensimmäiselle kampaajakäynnille piti suunnistaa navigaattorin kanssa.

–  Liikenneyhteydet, uimaranta ja hyvä kampaaja, mitä sitä ihminen muuta tarvitsee?, hän kysyy, mutta listaa saman tien paljon muutakin mainiota uudelta asuinpaikkakunnaltaan.

– Turenkihan sijaitsee tosi luonnonkauniilla paikalla, korkeuserot ja vesistöt ovat hienot ja vieressä melkoiset liikuntamahdollisuudet. Silti kaupunkimaiset palvelut ovat kävelymatkan päässä.

Keittiö

Ikkunasta näkyvät hiihtäjät ovat saaneet Ainon pohtimaan, pitäisikö itsekin vielä sovittaa suksia jalkaan.

Sijainti on mainio ja niin Helsingin kuin Tampereen suuntaan pääsee kätevästi junalla. Tilitoimistoyrittäjänä Aino työskentelee kotoaan käsin yhdistetyssä työ- ja vierashuoneessa.

– Uusmaalaiset ystäväni eivät kovinkaan usein tulleet Tampereelle asti moikkaamaan, mutta olen jo nyt huomannut, että täällä he suorastaan ramppaavat, matka on niin paljon lyhyempi.

Olohuone

Muuttovalmis talo ilman ylimääräistä säätämistä

Ainolle oli selvää, että hän haluaa selkeän puutalon ilman kotkotuksia. Muuttovalmiiksi rakennetussa taloprojektissa vei eniten aikaa suunnittelu, itse rakentamisessa ei kauaa nokka tuhissut. Maatyöt ja perustukset tehtiin joulukuussa 2022, pystytys oli 3.1.2023 ja talon luovutus 31.1.2023. Toki matkaan mahtui muuttujia, mutta ainoa isompi oli hulevesien viivytysjärjestelmän rakentaminen.

– Käyttäisin paljon mieluummin rahaa johonkin näkyvään, kukaan ei näe kuinka hienot mittatilauskaivot minulla on maan alla!

Lumien sulamista odotellessa kypsyvät pihasuunnitelmat. Pienelle pihalle on tulossa ainakin yksi omenapuu ja kukkiva aidanne, rusokirsikka, jos mahtuu. Talon viimeistelevät maalaustalkoot on jo sovittu heinäkuuksi.

– En tarvitse paljon neliöitä, mutta pidän kuitenkin omakotiasumisesta ja sen mukanaan tuomasta vapaudesta sekä mahdollisuudesta puuhailla pihalla.

Olettavaa on, että uusi talo on pitkään huoleton ylläpidettävä ja energiatehokkaana edullinen asua. Talonhoidon sijaan monessa mukana oleva Aino käyttää vapaa-aikansa musiikillisiin harrastuksiin, matkustamiseen ja kansainvälisiin hyväntekeväisyysprojekteihin.

Takka

– Omalla ikäpolvellani on paljon potentiaalia ja maailma mahdollisuuksia täynnä tehdä muutakin kuin vetäytyä oman kotisohvan turvalliseen syliin.

Ainon lukuisat omat projektit olisivat oman tarinansa väärttejä, joten ei mennä tällä erää niihin, vaan pysytään taloprojektissa.

–  Olen lopputulokseen tosi tyytyväinen. Mulla on sellainen fiilis, että tässä viihdyn, kunnes hoivakotiin kärrätään.

Kiinnostaisiko sinua asuinkuntana Janakkala? Soita Ainolle ja kuulet lisää!

Aino muutti Tampereelta Janakkalaan vuoden 2023 alussa. Hän rakennutti Turengin Moisiossa sijaitsevalle minitonttialueelle pienen omakotitalon. Perustukset tehtiin joulukuussa 2022, pystytys oli tammikuun 2023 alussa ja luovutus saman kuun lopussa. Nyt hän toimii Janakkalan kunnan agenttina, kertomassa kiinnostuneille, millaista on rakentaa ja asua Janakkalassa.

Aino vastaa puhelimeen arkisin klo 14-17, helmikuun ajan. Voit myös jättää tekstarilla soittopyynnön.

Puh. (+358)401371254

Info

Info

Janakkalan kunta lyhyesti

Janakkala on kaiken kaikkiaan 16 345 asukkaan kunta, joista Turengissa asuu 8 575 asukasta ja Tervakoskella 4 494 asukasta. Se sijaitsee Helsingin ja Tampereen puolivälissä, tunnin matkan päässä kummastakin kaupungista. Janakkala kuuluu Kanta-Hämeen maakuntaan.

Se on yksi Suomen kartanorikkaimmista kunnista, sillä siellä sijaitsee lähes 20 tunnettua kartanoa. Janakkalassa sijaitsee myös Suomen ensimmäinen rautatie, joka avattiin käyttöön vuonna 1862. Janakkala on tunnettu myös vankasta paperi- ja elintarviketeollisuudestaan.

Janakkalassa on kaksi taajamaa: Puuhamaasta tuttu, Suomen vanhimman edelleen toimivan paperitehtaan ympärille rakentunut Tervakoski sekä niin ikään teollisuuden, sokeri- ja jäätelötehtaiden sekä rautatien kasvattama Turenki.

Tutustu lisää Janakkalan kuntaan

Janakkalan kunta
Rakentaminen
asuminen
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

havainnekuva minitalo Varjosta. kuvassa kontin kokoinen talo jossa näkyy julkisivulla suuri ikkuna ja etuovi
Talo Varjo: Uusi aikakausi minitalon rakentamisessa on alkanut
Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.
20233_81224.jpg
Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua - tutustu esimerkkikohteeseen
Kun tallinnalainen Ott Aardam perheineen suunnitteli ensimmäisen omakotitalonsa rakentamista, aiheutti rakennusmateriaalin valinta aluksi päänvaivaa. Lopputuloksena oli kuitenkin koti, jossa oli hiljaista, helppo hengittää ja etenkin hyvä asua.
20227_78987.jpg
Hirsinen atriumtalo japanilaisella twistillä - tutustu uuteen Honka Haikuun
Naantalin asuntomessuilla ihastuttanut Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa on käytetty rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
Leo-Pekka Tähti Kastelli-talonsa edustalla
Rakentaja.fi palkitsi Leo-Pekka Tähden unelmien täyttymyksellä
Rakentaja.fi yhteistyökumppaneineen onnitteli porilaista Leo-Pekka Tähteä menestyksestään Ateenan arvokisoissa vuonna 2004, palkitsemalla hänet, hänen elämänsä ensimmäisellä omakotitalolla. Leo-Pekalle rakennettiin toiveiden mukainen Kastelli-koti Poriin, Lukkarinsantaan.Ateenan menestyksen jälkeen Rakentaja.fi -palvelun tuottajat, tuolloin 80 rakennusalan yritystä, päättivät palkita paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähden vuoden (2004) urheiluteon edellyttämällä tavalla ‒ rakennuttamalla Tähdelle omakotitalon. Pääosa talon tarvikkeista saatiin yhteistyöryhmältä lahjoituksina ja talo maksoi Leo-Pekalle noin kolmanneksen arvostaan. Kohteen rakentamista seurattiin sivustollamme tiiviisti.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton