• Etusivu
  • Sisustus

Tiesitkö nämä 5 vinkkiä?

Näin saat takan energiatehokkaaseen käyttöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 14.10.2019
20174_48951.jpg

Takan energiatehokkuus laskee, jos sitä käytetään väärin. Tulikivi kokosi viisi vinkkiä, joilla takkatulesta saa enemmän hyötyä irti:

1. Käyttöohjeet eivät ole sytykkeitä
Tulisijasi mukana tulevat valmistajan laatimat käyttöohjeet. Näihin käyttöohjeisiin kannattaa tutustua huolella, sillä niistä selviää valitsemallesi takalle optimaaliset puumäärät sekä lämmitysajat. Oikea puumäärä sekä lämmitysaika vaihtelevat riippuen takan koosta, lämmitystavasta sekä tulisijan muista ominaisuuksista.

2. Tuhkalaatikko pitää tyhjentää säännöllisesti
Takan tuhkalaatikko tulisi tyhjentää tarpeeksi usein. Miksi? -Jos laatikko on liian täynnä tuhkaa, paloilman reitit tulipesään muuttuvat. Pahimmillaan tämä voi johtaa ylikuumentuvan arinan vaurioitumiseen. Jotta palaminen on tehokasta, edellyttää se, että ilma pääsee virtaamaan vapaasti arinan alta tulipesään.

20194_57591.jpg

3. Vain kuivaa ja puhdasta puuta
Käytä aina puhdasta ja kuivaa puuta lämmitykseen. Märkä puu ei pala yhtä tehokkaasti kuin kuiva, sillä energiaa kuluu puun kuivattamiseen. Märän puun polttaminen aiheuttaa myös enemmän pienhiukkaspäästöjä ilmaan sekä hormin pikeentymistä. Huonossa tapauksessa hormiin kertynyt noki voi syttyä ja aiheuttaa hormipalon. Muista siis myös säännöllinen nuohous.

4. Älä ylilämmitä
Valmistajan laatimissa käyttöohjeissa on kerrottu takallesi sopiva ja riittävä puumäärä sekä lämmitysaika, älä siis suotta lämmitä liikaa. Tulen sammuttua varaava takka jatkaa lämmön luovuttamista jopa vuorokauden ajan, ellei jopa pidempään. Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, sillä suuri osa puun energiasta menee liiallisessa lämmityksessä hukkaan. Myös kodin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

5. Roskat eivät kuulu takkaan
Tulisijassa tulee polttaa ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta. Älä siis polta takassasi roskia, pahvia tai paperia. Roskien polttamisella ei saada aikaan lämpöä, vaan lähinnä tuhkaa. Paperia voi käyttää pieniä määriä sytykkeenä, mutta takkaa ei kannata sillä täyttää. Muovia ei tule polttaa, sillä muovin polttamisesta voi syntyä myrkkykaasuja. Puhtaasti palaakseen muovi vaatii kovemman lämpötilan kuin takkatuli.
On hyvä myös muistaa, että roskien polttaminen voi liata tai jopa vahingoittaa takkaa ja hormia. Joidenkin jätteiden polttaminen takassa voi nostaa lämpötilan niin kuumaksi, että se aiheuttaa rakennevaurioita.

Tulisijassa tulee polttaa ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta.
Tulisijassa tulee polttaa ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta.

Tunnetko jo takkojen energiamerkinnät?

Vuoden 2018 alussa tulivat kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit käyttöön myös myynnissä oleviin takkoihin. Asetus takkojen energiamerkinnöistä liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan omien tuotteidensa energiatehokkuutta. Sähkölaitteissa merkinnän tarkoitus on ohjata ja neuvoa kohti pienempää sähkönkulutusta. Tulisijojen osalta energiamerkintä kertoo siitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön.

Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.

Ulkonäöltään takkojen energiamerkit eivät eroa kodinkoneista tutuista merkeistä. Energialuokka ilmaistaan nuolikuviolla sekä kirjainasteikolla A++ - G. Tulikiven kaikki takat kuuluvat energialuokkaan A+ tai A.

Takkojen energiamerkeissä ilmoitetaan myös lämmönluovutusteho kilowatteina. Huomioi, että varaavissa takoissa teho on aina pienempi kuin esimerkiksi kiertoilmatakoissa johtuen toimintaperiaatteiden erilaisuudesta. Varaavissa takoissa palavien puiden tuottama lämpö varastoituu takan rakenteisiin ja tulee hitaasti säteilylämpönä huonetilaan. Kiertoilmatakoissa lämmitys perustuu takan kuoren sisällä lämpenevään huoneilmaan, joka levittää lämmön huoneeseen. Nopeasti tuotetussa lämmössä tehot ovat suurempia, mutta lämmitys loppuu, kun tuli takassa sammuu.

Lisätietoa varaavista takoista löydät täältä.
Varaavat kiertoilmatakat

Mihin takkojen energiamerkinnät perustuvat?

Jokaisesta uudesta takkamallista mitataan tyyppihyväksyntää varten muun muassa hiilimonoksidipäästöt sekä hyötysuhde. Valmistajat laskevat itse takkojen energiamerkinnät mittaustuloksista käyttämällä standardoitua laskukaavaa. Laskukaavassa huomioidaan useampia takan ominaisuuksia kuin mitä aiemmin käytetyssä CE-merkissä. Energiamerkit perustuvat siis tehtyihin mittauksiin ja niiden tuloksiin.

–Takkojen energiamerkinnöissä ei varsinaisesti kiinnitetä huomiota puun puhtaaseen palamiseen ja pienhiukkaspäästöihin. Niitä valvotaan eri asetuksella. Puhdas palaminen edistää kuitenkin takan energiatehokkuutta. Lämpöä syntyy enemmän, kun savukaasut palavat puhtaasti tulipesässä ja takan rakenne on lämpötalouden kannalta oikein suunniteltu. Tämä parantaa hyötysuhdetta ja näkyy takan saamassa energialuokassa, kun saadaan enemmän lämpöä vähemmällä puumäärällä, mainitsee Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.


Tulikivi Oyj
Sisustus
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20151_42181.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa
Haaveiletko tulisijasta? Tiesitkö, että Tulikiven Valmistuli on helppo ja vaivaton tapa hankkia tulisija kotiin? Paikalla muurattavan tulisijan sijasta Valmistuli-tuotteet on jo koottu valmiiksi tehtaalla. Tulisija sekä hormi toimitetaan ja asennetaan käyttövalmiiksi yhdellä kertaa. Niin uskomattomalta kuin se mahdollisesti kuulostaakin, on tulisija käyttövalmiina jopa kahdessa tunnissa.
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
202310_83222.jpg
Hyödynnä takkaasi entistä paremmin: nappaa reseptit takkakokkaukseen
Tänäänkin monessa, ellei jopa sadoissa tuhansissa kotitalouksissa lämpiää takka. Mutta kuinka monessa taloudessa takassa valmistetaan myös ruokaa? Nyt ei tarkoiteta perinteistä niin kutsuttua tikkumakkaraa, vaan kunnon rehellistä kotiruokaa. Takka tarjoaa nimittäin mahdollisuuden todella monenlaiseen ruoanlaittoon.
20219_72425.jpg
Näin 70-luvun taloon toteutettiin upea Alvar Aalto -tyylinen takka
Mitä takkaprojektissa kannattaa huomioida, kun haaveena on yksilöllinen, omaan kotiin suunniteltu tulisija? Rakennetaan Yhdessä -yhteisö haastoi some-seuraajiaan esittelemään taidokkaita toteutuksiaan. Yleisö äänesti "onnistuneimman lopputuloksen" -tittelin Hannan upealle tulisijalle, jonka vaiheet nyt avaamme.
20212_66247.jpg
Onko teräshormi turvallinen? - vastauksia polttaviin kysymyksiin
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.
202210_73510.jpg
Mitä on tulevaisuuden puulämmitys?
Ympäristöystävällinen sekä pidemmän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä on kotimainen varaava tulisija. Tehokkuutensa lisäksi tulisija luo ympärilleen lämmintä tunnelmaa. Puilla lämmitettäessä pystyy leikkaamaan muita energiakuluja, lisäksi se toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton