• Etusivu
  • LVI

1. Kantovesi, EI viemäriä ja kuivakäymälä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.03.2012
20114_25587.jpg

Kantovedellä tarkoitetaan tilannetta, jossa vesi kannetaan tai pumpataan käsin kiinteistölle. Jos kiinteistössä ei ole ollenkaan viemäriä, nämä vähäiset pesuvedet voidaan kaataa suoraan maahan. Mikäli viemäri rakennuksessa on, jätevesien vähäisen määrän takia ne voidaan johtaa puhdistamatta maaperään, esim. yksinkertaiseen imeytyskuoppaan tai sorapesään.

WC:nä toimii Puucee tai kuivakäymälä, joissa ei käytetä vettä.

Kantovedeksi voidaan luokitella myös pumpun avulla siirrettävä vesi, jota lämmitetään saunan padassa ja varsinainen veden annostelu tapahtuu pääosin napolla, vadeilla ja ämpäreillä. Suihkua tai lämminvesivaraajaa ei ole.

Yllä mainitussa tapauksessa jätevedet tulisi hoitaa seuraavasti

Hyvä vaihtoehto olisi johtaa vedet ensin ämpäriin tai vastaavaan astiaan, jossa on suodatin ja sieltä edelleen sorapesään.

Puuceen tulisi olla kompostoiva. Kompostoivan Puuceen ja vesijärjestelmän suodattimeen kertyneen tavaran voi kesän päätteeksi kipata kompostiin tai vaikkapa kasvimaahan.

Huussin lisäksi markkinoilla on myös vesivessan tilalle tarkoitettuja kuivakäymälöitä, jotka soveltuvat ympärivuotiseen sisäkäyttöön. Kun käymäläjätevesiä ei synny, voidaan tiskaamisesta ja peseytymisestä syntyvät muut "harmaat" jätevedet imeyttää maaperään huomattavasti kevyemmällä ja halvemmalla järjestelmällä kuin käymälävesien kera.

Mikäli käytetään erottelevaa kuivakäymälää, voidaan virtsa kerätä esim. kanisteriin ja käyttää se laimennettuna lannoitteena kukkapenkissä.

TEE JÄTEVESISELVITYS TÄSTÄ - MAKSUTTA

LVI
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö
20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
20087_11798.jpg
Painolastikasveille omat alueet
Reposaaren Konepajanrannan loma-asuntomessualueelle on rakennettu kaksi uutta puistoa Kelponpuisto ja Eikanpuisto. Niitä rakennettaessa on muistettu myös saaren luontoon kuuluvia harvinaisia painolasti- eli paarlastikasveja.Puistot on nimetty syntyperäisten reposaarelaisten Kelpo Gröndahlin ja Eino Grönin mukaan. Molemmat olivat painijoita, Gröndahl olympiavoittaja, kansanedustaja ja kunnallispoliitikko. Eino Grönin tuntee koko Suomen kansa laulajana ja viime vuoden Iskelmä-Finlandian voittajana. Puistoissa on purjelaivavakaudella saarelle kulkeutuneita, muualla maassa harvinaisia kasveja varten kaksi erillistä aluetta.
23_P_56766.jpg
Luukku-talo
Juhannuksen jälkeen Mäntyharjussa järjestettävien Loma-asuntomessujen "tulevaisuuden mökki" kuljetettiin messualueelle maanantaina 30.5. Aalto-yliopiston suunnittelema ja valmistama Luukku-talo on yksi messujen moderneimmista loma-asunnoista, sillä nollaenergiatalo tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa.Luukku-mökki kuljetettiin kokonaisena Espoon Otaniemestä Mäntyharjun Pyhäkoskelle. Paketti lähti liikkeelle maanantaina illalla ja saapui Mäntyharjuun tiistaiaamuna. Kuljetuksen reitti kulki vitostietä Mäntsälän ja Lahden kautta. Talon pituus kuljetuksessa oli 14,4 metriä, leveys 5 metriä ja korkeus 5,5 metriä. Talo painaa 35 tonnia. Talon pystytys paikoilleen alkoi tiistaiaamuna.Luukku-talo jää pysyvästi loma-asuntomessualueelle ja sen voi ostaa messujen päätyttyä itselleen, sillä se myydään tarjousten perusteella.Luukku menestyi kansainvälisessä energiatehokkuuskilpailussaPääosin opiskelijatyönä tehty Luukku-talo edusti Suomea kesällä 2010 Madridissa järjestetyssä kansainvälisessä Solar Decathlon Europe -kilpailussa. Kisassa eri korkeakoulut ympäri maailman kilpailivat energiatehokkaassa rakentamisessa. Luukku-talo voitti arkkitehtuurin osakilpailun ja sijoittui koko kilpailussa viidenneksi.– Suomessa mökki on esillä suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa juuri Loma-asuntomessuilla. Luukku on varmasti kiinnostava sekä teknisiltä rakenteiltaan että ulkonäöltään, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.2020-luvun puutaloLuukun suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Aalto-yliopiston ryhmä, jonka johtajana toimi professori Pek­ka Heikkinen. Tekijät kutsuvat Luukkua 2020-luvun puutaloksi, sillä se ottaa tarvitsemansa energian auringosta ja ilmasta.Hieman yli 40-neliöisen mökin katolla on 60 neliötä aurinkopaneeleja ja viisi neliötä aurinkokeräimiä. Talossa on lisäksi ilmalämpöpumppu. Talon hiilijalanjälki on pieni, sillä rakennusmateriaaleista 75 prosenttia on uusiutuvia. Valmistuessaan sen rakenteet varastoivat 11 tonnia enemmän hiilidioksidia kuin rakentaminen on aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä.Talon erikoisuuksiin kuuluu lisäksi sisäverhouspaneelin takana olevassa tuuletustilassa olevat erikoiskipsilevyt, joissa on olomuotoaan muuttava lisäaine tasaamassa lämpötilan vaihteluja. Loma-asunnon ikkunalasien lämmöneristys vastaa paksua hirsiseinää.Loma-asunto on varustettu kaikin mukavuuksin ja kokonsa puolesta se sopii nimenomaan loma-asuntokäyttöön. Suunnittelussa on otettu huomioon ennen kaikkea viihtyisyys, ja modernit talotekniset ratkaisut on piilotettu näkyvistä.– Tulevaisuuden loma-asunnot tulevat olemaan yhä enemmän "Luukkuja" energia- ja ympäristökysymysten noustessa tärkeiksi myös loma-asumisessa. Tästä onkin monta esimerkkiä Loma-asuntomessuilla, jonka kohteissa ekologiset kysymykset on otettu laajasti huomioon, sanoo messujen projektipäällikkö Asko Patjas.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton