• Etusivu
  • LVI

Vaivaton ja energiatehokas kaukolämpö

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pori Energia Oy
Julkaistu 18.08.2014Päivitetty 21.11.2018
20142_37898.jpg

Kaukolämpöverkkoa huolletaan säännöllisesti.

Kaukolämpö on energiatehokas, vaivaton ja taloudellinen tapa lämmittää kiinteistöjä kaupunkialueella. Suurin osa kaukolämmöstä tuotetaan energiatehokkaasti yhteistuotantona samassa prosessissa sähkön kanssa. Kaukolämpö tuotetaan suurissa yksiköissä, jolloin säästyy polttoaineita verrattuna siihen, että jokainen talo lämmittäisi omilla lämmityslaitteillaan.

Kaukolämmön oikea käyttö kiinteistöissä lisää energiatehokkuutta. Hyvin toimivat lämmityslaitteet takaavat miellyttävän ja tasaisen huonelämpötilan ja sopivan lämpimän käyttöveden. Lämmityslaitteiden käyttöohjeisiin kannattaa tutustua.

Energiansäästöä pienillä toimenpiteillä

Tyypillisesti vuotuisesta energianmäärästä kuluu lämmitykseen noin 78 % ja lämpimään käyttöveteen loput 22 %. Suurin osa energiansäästövinkeistä on yksinkertaisia ja helposti toteutettavissa. Ovia ja ikkunoita tiivistämällä voidaan vaikuttaa paljon energiakulutukseen. Sisäilman tuuletus kannattaa tehdä nopeasti ja tehokkaasti. Huonelämpömittari kannattaa sijoittaa oleskeluvyöhykkeelle. Huonelämpötilaksi suositellaan 20-22 °C. Seuraamalla ja vertailemalla kiinteistön energiankulutusta saa hyvää tietoa siitä, miten energiankulutus kehittyy. Maltillisella lämpimän veden käytöllä pystyy vaikuttamaan kokonaisenergian kulutukseen paljon.

Lämmitysjärjestelmän toimivuus on tärkeää

Aika ajoin kannattaa lämmityslaitteiden ja pattereiden toiminta tarkastaa. Patteriverkoston perussäätö, tasapainotus ja tarvittaessa puhdistaminen ovat tehokkaita keinoja korjata lämmitysjärjestelmän ongelmia. Usein näillä toimilla saadaan pienennettyä kiinteistön energiankulutusta. Huonosti säädetyn patteriverkoston lämpöä jakaantuu epätasaisesti; joissakin asunnoissa on kylmä, toisissa liian lämmin. Muutokset lämmitysjärjestelmiin kannattaa tehdä ammattialaisten ohjeiden mukaisesti. Huonosti toteutetut muutokset, lisälämmittimet ja jälkikäteen asennetut laitteet saattavat pahimmillaan lisätä energiankulutusta. Isännöitsijä ja huoltomies osaavat auttaa parhaiten, jos kiinteistön lämmityslaitteista ja niiden toimivuudesta haluaa lisätietoa.

Pori Energian kaukolämpötuotanto

Pori Energia Oy:n kaukolämpö tuotetaan pääosin sähkön ja lämmön yhteistuotantona voimalaitoksissa, joissa polttoaineen sisältämä energia saadaan hyvällä hyötysuhteella muutettua lämmöksi ja sähköksi. Pori Energialla on kaukolämpötoimintaa Porin kantakaupungin, Reposaaren, Noormarkun, Lavian, Harjavallan ja Kristiinankaupungin alueilla.

Kaukolämpö asuntomessuilla Porissa

Kaukolämpö tulee olemaan hyvin suosittu lämmönlähde myös kesän 2018 asuntomessuilla Porissa. Ainakin kahdeksan omakotitaloa, yksi paritalo ja päiväkoti ovat jo varmistuneet kaukolämpökohteiksi. Messuilla on myös Pori Energian isännöimä messukohde, joka on nimeltään Valovoima.

Valovoiman edistymistä seurataan myös Rakentaja.fi-sivustolla pitkin kevättä, aina messuihin asti.

Pori Energia Oy
LVI
lämmitys
kaukolämpö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41696.jpg
Kaukolämpö tuotetaan yhä enemmän biopolttoaineilla
Pori Energia panostaa vahvasti biopolttoaineiden osuuden kasvattamiseen kaukolämmön tuotannossa. Uusi pellettivoimalaitos Ulvilassa on vähentänyt entisestään öljyn osuutta.
20154_43302.jpg
Onnistunut remontti alkaa hyvällä sähkösuunnitelmalla
Remonttia tehdessä kannattaa sähköä koskevat kysymykset ratkaista hyvissä ajoin. Kuten kaikessa, niin myös remonttiin liittyvissä sähkötöissä hyvä suunnittelu on kaiken A ja O. Näin vältetään tekovaiheen virheet ja hankalat jälkikorjaukset.
20142_37897.jpg
Vaivaton ja energiatehokas kaukolämpö
Kaukolämmöllä on Porin seudulla pitkät perinteet ja yli puolet porilaisista asuu kaukolämmitetyssä talossa. Vajaan vuoden kuluttua Aittaluotoon valmistuu uusi kattilalaitos, jonka lämmöntuotanto on puhdasta uusiutuvaa energiaa.
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton