• Etusivu
  • Piha

Väärin säilytetyt klapit ovat tulipaloriski

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.03.2017Päivitetty 20.11.2023
20209_66568.jpg

Polttopuita ei tule säilyttää talon seinustalla eikä myöskään katoksessa, joka on kiinni talossa tai muissa rakennuksissa.

Energian hintojen vaihdellessa moni on ryhtynyt aktiiviseksi takan lämmittäjäksi. Siksi juuri nyt on huomionarvoista ottaa silmätikuksi polttopuiden säilytys. Suomessa pelastuslaki määrittelee esimerkiksi jätteiden ja roskien säilytyspaikan. Edellä mainittuja tai muuta palavaa ainesta ei saa säilyttää rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Siksi esimerkiksi räystään alle tai talon seinän vierusta ei ole lainmukainen säilytyspaikka. Tulipalon sattuessa väärin säilytetyt puut voivat alentaa vakuutusyhtiön maksamia korvauksia.

Vinkit oikeaoppiseen klapien säilytykseen

Pressu suojaa puita sateelta, mutta se voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ja puiden homehtumista. Polttopuut tulisikin säilyttää ilmavassa puuvajassa, jossa puut eivät pääse kastumaan. Puita ei myöskään tule säilyttää maata vasten. Kostuneiden puiden poltto aiheuttaa enemmän päästöjä kuin kuiva puu ja toisaalta voi aiheuttaa myös säilytyspaikkansa rakenteisiin homevaurioita.

Neuvoa polttopuiden säilytykseen voi kysyä asuinpaikkakuntansa palotarkastajalta. Järkevää on kiinnittää huomioita myös polttopuiden säilytykseen sisätiloissa. Nyrkkisääntönä voisi pitää määrää, jonka aikoo polttaa kerralla. Isompi polttopuiden määrä voi heikentää sisäilmaa.

Mikäli puita nykyisellään säilyttää laittomasti, saattaa vahingon, kuten tulipalon sattuessa vakuutusyhtiö yllättää. Mikäli tulipalon sattuessa saadaan näyttöä siitä, että polttopuut ovat syttymissyy tai laajentaneet vahinkoa, voi vakuutusyhtiö puuttua korvaussummiin. Säilyttämistavalla on siis hyvinkin merkitystä monella tapaa.

Turvaetäisyydeksi polttopuiden säilytykselle pidetään rakennuslain mukaista kahdeksaa metriä. Mikäli tontilla ei ole tilaa oikean etäisyyden saavuttamiseksi, polttopuiden säilytyspaikka tulee rakentaa paloturvalliseksi. Vakuutusyhtiöiden ohjeistukset kotivakuutuksen yhteydessä voi tuoda vastauksen oikeaoppisesta säilyttämisestä. Tällainen voi olla esimerkiksi villoitettu ja lukittava tila. Markkinoilta löytyy myös erilaisia telineratkaisuja, joissa on ilmava suojapressu.

Polttopuut tulisi säilyttää ilmavassa erillisessä puuvajassa, jossa puut eivät pääse kastumaan.

Polttopuut tulisi säilyttää ilmavassa erillisessä puuvajassa, jossa puut eivät pääse kastumaan.

Piha
paloturvallisuus
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
Ulkolyhdyn-teko-HobbyConcrete-askartelubetonilla-weber
Tee itse ulkolyhty askartelubetonilla
Kankaan ja betonin liitosta syntyy mielenkiintoisia valutuotteita. Yksi hyvä esimerkki on puuvillaisesta pitsiliinasta ja weber HobbyConcrete Askartelubetonista tehty ulkolyhty.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila(CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton