• Etusivu
  • Piha

Oletko jo suunnitellut pihasi valaistuksen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Airam Electric Oy Ab
Julkaistu 01.04.2014Päivitetty 31.10.2023
Valaistu terassi

© Adobe Stock

Vaikka kesä vasta tekeekin tuloaan ja ilmat alkavat lämmetä vähitellen, kannattaa pihavalaistuksen suunnittelu aloittaa jo hyvissä ajoin.

Airam pihavalaisinmallisto koostuu kokonaisuuksista, jotka sopivat erilaisiin pihapiireihin. Valaisimet soveltuvat hyvin suomalaiseen miljööseen sekä vaativiin valaistusolosuhteisiin.

Oli sinulla sitten perinnetalo tai modernimpaa arkkitehtuuria oleva koti, pihavalaisin- ja lamppumallistosta löytyy vaihtoehtoja myös sinun pihapiiriisi.

Modernia vai perinteistä?

Valaisimien tyylin valinnassa vaikuttaa pitkälti omat mieltymykset ja talon arkkitehtuuri. Kun valaisimen käyttötarkoitus on selvillä, voidaan pohtia millainen valaisin sopii rakennuksen pihapiiriin ja omiin mieltymyksiin. Pitääkö enemmän modernista linjasta, jossa muotokieli on hyvin pitkälle pelkistettyä, vai kaipaako perinteistä tai hieman koristeellisempaa valaisinta.

Perinteisempään pihapiiriin sopivat esimerkiksi Kartano tai Käpylä Mini –mallistot. Molemmat mallistot ovat saatavilla valkoisina ja mustina sekä Käpylä Mini lisäksi myös rosterina. Kartano-sarjaa täydentää suosittu Arvika-seinävalaisin, joka on varustettu kirkkaalla kuplalasilla, värivaihtoehtoina valkoinen ja musta.

Kallio-valaisin on ilo silmälle ja kaunistus puutarhaan. Uutuutena myös antracitin harmaana, ilman kivipinnoitetta. Saatavilla kesäkuussa.

Kallio-valaisin on ilo silmälle ja kaunistus puutarhaan. Uutuutena myös antracitin harmaana, ilman kivipinnoitetta. Saatavilla kesäkuussa.

Käpylä-sarja kaikissa väreissä.

Käpylä-sarja kaikissa väreissä.

Suurta suosiota saaneet muotoilultaan modernit Nora, Sala ja Alppila -seinävalaisimet soveltuvat erinomaisesti sekä ulko- että sisätilojen valaisuun. Nora-valaisimessa on kiinteä led-valonlähde, jolla on pitkä käyttöikä, jopa 50 000 h. Salaan ja Alppilaan on valittavissa valonlähde omien toiveiden mukaan, mutta nykyisin kannattaa suosia laadukkaita led-valonlähteitä niiden hyvien ominaisuuksien vuoksi. Led-lamput ovat energiatehokkaita, ne syttyvät välittömästi pakkasessakin ja niillä on pitkä käyttöikä.

Alppila spotti ja 2-osainen malli, Sala valkoisena ja harmaana sekä Nora valkoisena ja ruskeana.

Alppila spotti ja 2-osainen malli, Sala valkoisena ja harmaana sekä Nora valkoisena ja ruskeana.

Korosta pihan yksityiskohtia

Onko pihallasi yksityiskohtia joita haluaisit korostaa? Pihapolku, josta saisi katseenvangitsijan valaistuna, portaat ja terassit sekä jokin komea puu tai pensas? Helposti asennettavat maavalot toimivat silloin kauniina ja toimivina ratkaisuna. Malmi- ja LED-maavalon avulla voit korostaa terasseja, pensaita ja portaikkoja.

Vaihtoehdon Malmi- sekä LED-maavalolle antaa Puutarhakohdevalo, joka on maavaloista poiketen pistotulppaliitännällä, joten saat siirreltyä valon paikkaa omien mieltymystesi mukaan. Valaisin on asennusvalmis ja varustettu 155 mm maapiikillä sekä 5 metriä pitkällä kumikaapelilla. Valaisimen runko on mustaa muovia.

Puutarhavalon avulla voit korostaa istutuksia.

Puutarhavalon avulla voit korostaa istutuksia.

Pihapiirivalaistukseen löytyy runsaasti hyviä vinkkejä Airamin julkaisemasta Rakentajan valo-oppaasta!

Tilaa maksuton Rakentajan valo-opas tästä!

Airam Electric Oy Ab
Piha
valaistus
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20144_38892.jpg
Rakentajan valo-oppaasta apua valaistusvalintoihin
Valolla on aina ollut suuri merkitys ihmiselle, ja pimeänä vuodenaikana tarvitsemme pohjoisessa paljon keinovaloa. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisessa valaistuksessa vietämme ne hetket, jolloin luonnonvaloa ei ole riittävästi. Hyvä valaistus on elämänlaatua siinä missä puhdas ilma tai terveellinen ravinto.
Valaistu terassi
Turvallinen ja viihtyisä pihavalaistus
Piha suunnitellaan nykyisin hyvin yksityiskohtaisesti ja myös valaistukseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Laadukkaan ulkovalaistuksen lähtökohtina ovat pihapiirin turvallisuus, viihtyisyys ja rakennuksen arkkitehtuuri. Kulkuväylät ja sisäänkäynnit tulisi valaista riittävän hyvin, jotta liikkuminen on turvallista myös pimeimpään vuodenaikaan.Sopivasti valaistu piha-alue ja terassit toimivat visuaalisessa mielessä olohuoneen jatkeina myös talvella, kun valaistu piha ja terassialue avautuvat olohuoneen ikkunoista pimeään aikaan. Pihoilla, rakennuksissa ja terasseilla on myös paljon mielenkiintoisia pintoja ja yksityiskohtia, joita voidaan korostaa valaistuksella.
20164_45998.jpg
Valaise keittiön välitila oikein
Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä valaistuskohteista. Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn. Keittiö tai ruokailutila on myös oleskelutilaa, jonka viihtyisyys on tärkeää. Valaistussuunnittelun tarve korostuu myös varsinaisen keittiön ulkopuolelle, kun kyseessä ovat avoimet ja yhdistetyt tilat. Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon kaikki tilan käytännön toimet ja valaistuksen mahdolliset haittavaikutukset kuten häikäisyt ja heijastukset.Poimi vinkit Ideakirjasta!
20206_65428.jpg
Ulkotilojen led-valaisussa on monia vaihtoehtoja
Led-valaistuksella tuot energiatehokkaan ja pitkäikäisen valaistuksen ulkotiloihin. Pihan valaisu kiinteillä seinävalaisimilla on hyvin toimiva perusratkaisu. Uppoasennettavilla led-spoteilla, eli alasvaloilla, esimerkiksi 9W spoteilla voidaan valaista tehokkaasti ulkotiloja, terasseja, kuisteja, räystäitä ja kesäkeittiöitä. Led-nauhavalaistuksella asennettuna alumiiniprofiiliin saadaan linjakasta valaistusta ulkotiloihin, kuten terasseihin, ulkoportaiden käsijohteisiin tai portaikon askelmaylityksen alapintaan.
20232_80831.jpg
Pihan valaisu kestävillä ledeillä
Kevät alkaa olla valloillaan monin paikoin, eikä kunnon talvea ainakaan etelämmässä Suomea saatukaan. Pihanrakentaminen alkaa olla monelle ajankohtainen asia ainakin suunnitteluasteella, joten on hyvä aika katsahtaa pihalle ja havainnoida talviaikaan pimentoon jäävät piha-alueet. Kun asennuskausi pääsee jälleen alkamaan, on pihan sähkövetojen aika ja valaisimet voi asentaa paikoilleen.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton