Mitä sähkötöitä saa tehdä itse?

Sähköä tarvitaan kaikkialla. Se tuntuu niin itsestään selvältä, ettei aina tule ajatelleeksi arkea ilman sähkövirtaa tai sähkölaitteita. Siksi voikin olla vaikea mieltää sähköön liittyviä riskejä. Pahimmillaan viallinen tai väärin asennettu sähkölaite voi aiheuttaa tulipalon tai jopa kuolemaan johtavan sähköiskun. Siksi sähköllä ei pidä leikkiä.
Airamilla suosittelemme, että ongelmatilanteessa käännytään sähkömiehen puoleen. Joitakin pieniä sähkötöitä voi tai on lupa tehdä itse, mutta työ on tehtävä oikein ja turvallisesti. Pyydä ammattilainen apuun aina, jos olet epävarma. Verkkovirran kanssa työskennellessä kytke sähköt pois pientalon pääkeskuksen pääkytkimestä tai kerrostaloasunnon ryhmäkeskuksen pääkytkimestä. Älä ota riskejä.
Nyrkkisääntö on, että kiinteästi tai puolikiinteästi asennettavia sähkölaitteita saavat asentaa vain sähköalan ammattilaiset. Tällaisia laitteita ovat esim. pistorasiat, kiinteät valaisimet, valaisimella ja/tai pistorasialla varustetut peilikaapit, sähköliedet ja -kiukaat.
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivuilta löytyy laaja kodin sähköturvallisuusopas, josta alla olevat poiminnat on otettu.
Info
Valaisimiin liittyvät sallitut korjaus- ja asennustyöt
- Valaisimen liitäntäjohdon välikytkimen vaihto.
- Sisustusvalaisimen liittäminen sokeripalalla, eli valaisinliittimellä.
- Sokeripalan korvaaminen valaisinliitinpistorasialla sekä valaisinliitinpistorasian vaihto.
- Valaisinpistotulpan asennus ja tulpan vaihto.
- Sisustusvalaisimen lampunpitimen vaihto.
Muista! Sallittuja töitä saat tehdä vain, jos varmasti osaat!
Info
Muihin sähkölaitteisiin liittyvät sallitut työt
- Yksivaiheisen jatkojohdon korjaus ja teko.
- Sähkölaitteen rikkoutuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto.
- Jännitteettömien pistorasioiden kansien ja rasiakytkimien kansien irrottaminen esim. maalaamisen ja tapetoinnin ajaksi ja kansien vaihto.
- Suorajännitteisten laitteistojen asentaminen valmistajan tai tavarantoimittajan antamien ohjeiden mukaisesti. (Esim. aurinkopaneeli-, lämmitys- tai valaisinjärjestelmät.)
- Harrastustoimintana tehtävä sähkölaitteiden kokoonpano esim. elektroniikan rakennussarjasta ja tällaisen laitteen korjaaminen.
- Omakotitalon antennin asentaminen.
- Sähkölaitteiden mekaanisten osien korjaaminen edellyttäen, että laitteen muut ominaisuudet eivät muutu.
- Luotettavasti kokonaan jännitteettömiksi tehtyjen sähköasennusten purku.
- Kaapeliojan kaivaminen ja kaapelinveto maahan. (Ennen ojan peittämistä sähköalan ammattilaisen on todettava, että työ on tehty asianmukaisesti.)
- Vanhojen sähkölaitteiden tuunaaminen sillä edellytyksellä, että laite on sitä koskevien vaatimusten mukainen. Esim. Valaisimen varjostimen muutokset eivät aiheuta ylikuumentumista.
Aiheeseen liittyvää

Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?

Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille - katso vinkit

Pihapiirivalaistusvinkit Rakentajan valo-oppaasta

Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun

M-Light valaisi LOASin Teatterin – kaikki valaisimet isoonkin kohteeseen yhdeltä toimittajalta
