• Etusivu
 • Energia

Mitä sähkötöitä saa tehdä itse?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Airam Electric Oy Ab
Julkaistu 02.12.2019
201912_61599.jpg

Sähköä tarvitaan kaikkialla. Se tuntuu niin itsestään selvältä, ettei aina tule ajatelleeksi arkea ilman sähkövirtaa tai sähkölaitteita. Siksi voikin olla vaikea mieltää sähköön liittyviä riskejä. Pahimmillaan viallinen tai väärin asennettu sähkölaite voi aiheuttaa tulipalon tai jopa kuolemaan johtavan sähköiskun. Siksi sähköllä ei pidä leikkiä.

Airamilla suosittelemme, että ongelmatilanteessa käännytään sähkömiehen puoleen. Joitakin pieniä sähkötöitä voi tai on lupa tehdä itse, mutta työ on tehtävä oikein ja turvallisesti. Pyydä ammattilainen apuun aina, jos olet epävarma. Verkkovirran kanssa työskennellessä kytke sähköt pois pientalon pääkeskuksen pääkytkimestä tai kerrostaloasunnon ryhmäkeskuksen pääkytkimestä. Älä ota riskejä.

Nyrkkisääntö on, että kiinteästi tai puolikiinteästi asennettavia sähkölaitteita saavat asentaa vain sähköalan ammattilaiset. Tällaisia laitteita ovat esim. pistorasiat, kiinteät valaisimet, valaisimella ja/tai pistorasialla varustetut peilikaapit, sähköliedet ja -kiukaat.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivuilta löytyy laaja kodin sähköturvallisuusopas, josta alla olevat poiminnat on otettu.

Info

Info

Valaisimiin liittyvät sallitut korjaus- ja asennustyöt

 • Valaisimen liitäntäjohdon välikytkimen vaihto.
 • Sisustusvalaisimen liittäminen sokeripalalla, eli valaisinliittimellä.
 • Sokeripalan korvaaminen valaisinliitinpistorasialla sekä valaisinliitinpistorasian vaihto.
 • Valaisinpistotulpan asennus ja tulpan vaihto.
 • Sisustusvalaisimen lampunpitimen vaihto.
Muista! Sallittuja töitä saat tehdä vain, jos varmasti osaat!
Info

Info

Muihin sähkölaitteisiin liittyvät sallitut työt

 • Yksivaiheisen jatkojohdon korjaus ja teko.
 • Sähkölaitteen rikkoutuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto.
 • Jännitteettömien pistorasioiden kansien ja rasiakytkimien kansien irrottaminen esim. maalaamisen ja tapetoinnin ajaksi ja kansien vaihto.
 • Suorajännitteisten laitteistojen asentaminen valmistajan tai tavarantoimittajan antamien ohjeiden mukaisesti. (Esim. aurinkopaneeli-, lämmitys- tai valaisinjärjestelmät.)
 • Harrastustoimintana tehtävä sähkölaitteiden kokoonpano esim. elektroniikan rakennussarjasta ja tällaisen laitteen korjaaminen.
 • Omakotitalon antennin asentaminen.
 • Sähkölaitteiden mekaanisten osien korjaaminen edellyttäen, että laitteen muut ominaisuudet eivät muutu.
 • Luotettavasti kokonaan jännitteettömiksi tehtyjen sähköasennusten purku.
 • Kaapeliojan kaivaminen ja kaapelinveto maahan. (Ennen ojan peittämistä sähköalan ammattilaisen on todettava, että työ on tehty asianmukaisesti.)
 • Vanhojen sähkölaitteiden tuunaaminen sillä edellytyksellä, että laite on sitä koskevien vaatimusten mukainen. Esim. Valaisimen varjostimen muutokset eivät aiheuta ylikuumentumista.
Airam Electric Oy Ab
Energia
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino tähän onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
20225_78047.jpg
Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille - katso vinkit
Illan pimetessä aurinkokenno- ja paristovalot tuovat tunnelmaa ja turvallisuuden tuntua myös niihin paikkoihin, joissa sähköä ei ole saatavissa. Airamin näppärillä valoratkaisuilla sähkötön kesämökki terasseineen, rantasaunoineen, huvimajoineen ja pihapolkuineen on helppo valaista tilanteen ja tarpeen mukaan.
Valaistu terassi
Pihapiirivalaistusvinkit Rakentajan valo-oppaasta
Vaikka kesä vasta tekeekin tuloaan ja ilmat alkavat lämmetä vähitellen, kannattaa pihavalaistuksen suunnittelu aloittaa jo hyvissä ajoin.Airam pihavalaisinmallisto koostuu kokonaisuuksista, jotka sopivat erilaisiin pihapiireihin. Valaisimet soveltuvat hyvin suomalaiseen miljööseen sekä vaativiin valaistusolosuhteisiin.Oli sinulla sitten perinnetalo tai modernimpaa arkkitehtuuria oleva koti, pihavalaisin- ja lamppumallistosta löytyy vaihtoehtoja myös sinun pihapiiriisi.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
M-Light
M-Light valaisi LOASin Teatterin – kaikki valaisimet isoonkin kohteeseen yhdeltä toimittajalta
Lappeenrantaan valmistui marraskuun lopulla 2022 Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön, LOASin rakennuttama uusi opiskelijoiden vuokra-asumiseen tarkoitettu asuinrakennus , jossa on kaikkiaan 133 asuntoa. Seitsemän kerroksisen talon asunnot ovat pääosin yksiöitä, mutta 10 – 20 niistä on rakennusteknisesti kaksioita, jotka soveltuvat hyvin esimerkiksi opiskelijapariskunnan käyttöön.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton