• Etusivu
  • Talo

Leca®-kevytsora perustusten eristeenä

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Leca Finland Oy
Julkaistu 26.02.2018Päivitetty 13.11.2023
20226_78729.jpg

Savesta polttamalla valmistettu, mekaanisesti ja kemiallisesti kestävä Leca-kevytsoraeriste kestää ja säilyttää eristyskykynsä koko rakennuksen käyttöiän.

Leca® -sora KAP 4–20 mm on kapillaarisen nousukorkeuden tehokkaasti katkaiseva kevytsoralajike, joka on valmiiksi tehtaalla käsitelty lisäaineella kapillaarisen vedennousun estämiseksi. Käsittelyllä varmistetaan kapillaarisen nousukorkeuden jäävän alle 100 millimetriin, joka on merkittävästi pienempi kuin soralla tai murskeella. Käsittelyaine ei sisällä haitallisia aineita eikä muutu ajan myötä.

Kapillaarikatkosoraa käytetään routa- ja alapohjaeristyskohteissa, erityisesti ryömintätilaisissa alapohjissa. Se on saumaton eriste ja se on helppo puhaltaa paikalleen, voidaan myös asentaa jälkikäteen.

Ryömintätilassa toimiva tuuletus, lämpötila ja riittävän alhainen kosteuspitoisuus ovat varmin tapa estää tilan kosteus- ja homevaurioiden syntyminen. Ryömintätilaisen perustuksen kosteuden hallinta on helppoa Leca-soralla.

Lämpimän ja kostean tuuletusilman kulkeutuessa kylmempään ryömintätilaan sen suhteellinen kosteus voi lähestyä 100 %, jolloin kosteus tiivistyy rakenteisiin. Jottei ryömintätilan kosteuspitoisuus keväällä ja kesällä nouse liian suureksi, maanpinta on syytä lämmöneristää. Puhallettava ja hyvin vettä läpäisevä Leca® -sora KAP 4-20 mm on tähän tarkoitukseen soveltuvin eriste. Erityisesti kosteisiin maaperiin suositellaan käytettäväksi kapillaarisen vedennousun tehokkaasti katkaisevaa kapillaarikatkosoraa.

20226_51833.jpg

Kapillaarikatkosoralla on hyvä lämmöneristävyys ja se tasaa hyvin kosteusvaihteluja sekä vähentää kosteuden haihtumista maaperästä. Maanperän lämmetessä kosteuden haihtuminen lisääntyy. Leca-soralla pienennetään siten myös ryömintätilan maan pinnasta tapahtuvan kosteuden haihtumista, joten 150–300 mm materiaalia maan pinnalla pitää ryömintätilan kuivempana.

Leca-sora on nopea asentaa ja sillä saa täytettyä helposti sokkeloisetkin alueet. Radon-ratkaisuissa putket on helppo eristää ja se voidaan toteuttaa myöhemminkin.

Samalla puhalluskerralla voi tehdä myös routasuojauksen, Leca-sora on kestävä ja palamaton eriste. Alapohjan lämmöneristyksen yhteydessä puhallettava Leca-routasuojaus on varma ja kestävä ratkaisu. Se estää tehokkaasti maan jäätymisen anturan alla. Leca-soraroutasuojauksen päälle asennettava suodatinkangas estää yläpuolisen maa-aineksen sekoittumisen eristeeseen.

Lämmöneristys ja kosteuden hallinta on helppoa ja yhdessä toimivat, kestävät rakenteet takaavat koko rakennuksen käyttöiän kestävän perustuksen. Leca-sora täydentää hyvin Leca-harkoilla tehdyt perustukset.

Leca Finland Oy
Talo
alapohja
perustukset
lämpöeristys
kosteudeneristys
eristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_65450.jpg
Myös ryömintätila kaipaa eristeen
Kosteus- ja homevauriot tarvitsevat syntyäkseen muun muassa happea, riittävän lämpötilan sekä riittävän korkean kosteuspitoisuuden. Tämän takia alapohjaan ja ryömintätilaan tulee ehdottomasti kiinnittää huomiota, jotta homevaurioiden mahdollisuus saadaan pienennettyä tai jopa poistettua. Leca-sora on erinomainen ratkaisu vähentämään ryömintätilan kosteuspitoisuutta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa.
20226_78736.jpg
Harkkoperustus kaikenlaisiin perustuksiin
Leca®-harkkojenpääraaka-aine on kevytsora. Sitä valmistetaan paisuttamalla savea korkeassa lämpötilassa, jolloin muodostuu pinnaltaan varsin tiiviitä, mutta sisältä täysin huokoisia rakeita. Juuri huokoisuus tekee kevytsorasta keveän ja lämpöä eristävän.Leca-harkot valmistetaan maakosteasta massasta, joka sisältää kevytsorarakeiden lisäksi sementtiä ja vettä. Harkkojen tiheyttä, lujuutta, ynnä muita ominaisuuksia säädellään halutuiksi lisäämällä harkkomassaan muun muassa hiekkaa ja lentotuhkaa.Leca-harkkojärjestelmän muodostavat CE-merkityt Leca-perustusharkot, Leca-eristeharkot, ja muut erikoisharkot, joita ovat anturaharkko ja katelaatta.
20226_78738.jpg
Koti Leca®-harkoista
Leca® Lex-harkoista ja Leca® Smart -eristeharkoista muurattu talo on kestävä ratkaisu. Leca antaa suunnittelun vapautta. Lopputuloksena on yksilöllinen, energiataloudellinen, pitkäikäinen ja huoltovapaa koti. Leca-harkoista muuraaminen on nopeaa ja helppoa. Loppuun asti mietitty järjestelmä nopeuttaa tekemistä ja varmistaa laadukkaan lopputuloksen.Lecan valikoimasta löytyy kolme eristeharkkoratkaisua laadukkaisiin ulkoseinärakenteisiin ja kellarikerroksen ulkoilmaa vasten olevan seinän rakentamiseen.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.
20164_46081.jpg
Pidä alapohjarakenteet kuivana ja kunnossa
Kosteus ja erityisesti rakenteisiin päässyt kosteus, on useimmille rakennuksille tai rakennuksen osille kohtalokas. Alapohjan lämmöneristyksen tarkoituksena on eristää lämpöä ja estää kosteuden pääsy sisäpuolen rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton