Lasiterassilla asumismukavuutta ja energiansäästöä
Näistä syistä lasiterassin rakentaminen kannattaa

Lasiterassi on oiva tapa lisätä neliöitä omaan kotiin tai vapaa-ajanasuntoon.
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen suomalaiseen talonrakentamiseen vuosikymmenten ajan. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten melko kalliit neliöhinnat ja ekologisten arvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
Lasitettu terassi tuo sekä kotiin että mökille lisää tilaa ja parantaa samalla asumismukavuutta. Terassilasituksen tuomat hyödyt voidaankin jakaa kahteen tyyppiin: käytännön hyötyihin ja tunnelmatekijöihin, joista molemmat korottavat omalta osaltaan asumismukavuutta!
Yksilöllisillä ratkaisuilla edullisia ja ekologisia lisäneliöitä
Lasiterasseilla saadaan rakennukseen edullisesti monikäyttöistä ja energiaa säästävää lisätilaa. On paljon tilanteita, joissa ei tarvita lämmitettyä sisätilaa. Etelään tai länteen avautuva lasiterassi lämpiää nopeasti auringonpaisteessa ja raikkaassa ulkoilmassa on mukava oleskella.
Lasiterassia suunniteltaessa kannattaa miettiä sen tulevaa käyttötarkoitusta ja mitoittaa ja sijoittaa terassi sen mukaan. Jos tilaa käytetään usein ruokailuun, on yhteys keittiöön tärkeä. Välitön yhteys oleskelutiloihin on yleensä eduksi sekä toimivuuden että tilanmuodostuksen kannalta. Vilvoittelukuistilta pitäisi olla suora yhteys saunatiloihin.
Ilmansuunta vaikuttaa lasiterassin valoisuuteen ja lämpötilaan eri vuodenaikoina. Suljettuna ollessaan yksikertaisellakin lasilla varustettu lasiterassi suojaa sateelta ja tuulelta. Jo pelkästään tuulettomuudella on yllättävän suuri vaikutus lämpötilaan.
Lasiterassien avonaisuutta voidaan säädellä helposti. Kesällä lasiterassista syntyy käden käänteessä avonainen patio kesätuoksuineen ja linnunlauluineen. Sateella ja kylminä vuodenaikoina lasit pidetään kiinni, silti terassin lämpötila on ulkoilmaa korkeampi. Kun huoneiden tuuletusikkunat avautuvat terassille, tulee korvausilma lämpimämmältä terassilta. Lasitettu terassi myös suojaa rakennuksen ulkoseinää tuulelta ja kosteudelta sekä toimii lisäeristeenä. Jokainen pohjoismaalainen tietää, mihin tuulikaappia tarvitaan.
Helpotusta energiakustannuksiin
Pienennä kotisi tai vapaa-ajanasuntosi lämpöhukkaa lasittamalla terassi. Lasitettu terassi on käytännöllinen välitila kylmän ulkoilman ja lämpimän sisätilan välissä. Lasitetulla terassilla ilma on usein muutamaa astetta ulkoilmaa lämpimämpää. Lasitus vaikuttaa etenkin yleiseen asumismukavuuteen, mutta lasituksen vaikutukset voivat näkyä positiivisesti myös energiakustannuksissa.
Lasituksen avulla saavutetaan erinomaista kokonaisenergiahyötyä asumiseen, kun otetaan huomioon rakennuksen ikä, lasitetun tilan koko, ilmansuunnat sekä lasituksen sijainti suhteessa rakennukseen. Myös lasituksen tyyppi on ratkaiseva, eli onko terassi valmiiksi katettu vai sisältääkö rakenne mahdollisesti myös lasikaton.
Lasitettu terassi on ikään kuin iso tuulikaappi, josta viima ja tuuli eivät pääse samalla tavalla sisälle. Tämän tiedostavat etenkin ihmiset, joiden mökki tai vapaa-ajanasunto sijaitsee järven ja meren rannalla. Vedontunteen vähenemisen lisäksi lasitus suojaa rakenteita Suomen vaihtelevilta sääolosuhteilta.

Lumonin terassilla huonekalut ovat suojassa katetussa tilassa, eikä niitä tarvitse raahata suojaan sateen sattuessa.
Terassilasituksia myös rivitaloihin
Uusien asuntojen hintataso kannustaa nykyisten asuntojen remontoimiseen ja asumismukavuuden parantamiseen. Uudistetun asunto-osakeyhtiölain myötä onkin lasitettuja terasseja alkanut ilmestyä myös rivitaloihin. Hankintavaihtoehtoja on kaksi.
Yhtiökokouksessa voidaan päättää lasitetun terassin hankkimisesta jokaiseen asuntoon. Kustannukset voidaan kattaa joko omalla tai lainapääomalla ja periä ne osakkailta kuukausivastikkeena. Osakkailla on myös mahdollisuus maksaa lainaosuutensa heti pois.
Toisessa vaihtoehdossa yhtiökokouksessa hyväksytään lasiterassien hankkiminen. Yhtiö hakee lasitukselle toimenpideluvan. Halukkaat hankkivat luvan mukaiset lasiterassit itse yhteistilauksena ja muilla on halutessaan lupa hankkia terassi myöhemmin. Usein lasiterassit vaikuttavat valmistuttuaan niin houkuttelevilta, että naapurit seuraavat perässä.

Perheen ja läheisten kanssa vietetyt yhteiset ruokailuhetket on sään salliessa mukava siirtää välillä terassille.
Terassin korkeampi käyttöaste
Terassi on lasituksen myötä monikäyttöisempi ja lasitus pidentää terassin käyttöaikaa parhaimmillaan koko vuodeksi. Lasitetulla viihtyvät kaikki ikään katsomatta, yhä aikaisemmasta keväästä myöhäiseen syksyyn ja lisävarusteiden, kuten terassilämmittimien ansiosta terassilla voi käydä vaikka vilvoittelemassa saunan jälkeen talvipakkasella.
Jos terassi ei ole aktiivisessa käytössä ympäri vuoden, siellä voi säilyttää terassikalusteita tai varastoida käyttötavaroita, säältä suojassa. Lasituksen ansiosta, terassin voi myös sisustaa erilaisilla sisustusesineillä ja kasveilla vuodenajan mukaan, koska terassi on välitila, jossa olet lähellä luontoa, mutta kuitenkin sisällä.
PSST...
Tässä lukuvinkki, miten saat terassilasituksen huollettua ja pestyä syyskuntoon
Syyskasveilla saa mukavasti lisäväriä terassille
Kruunaa kotoisa lasitettu parvekkeesi tai terassisi syksyisillä kasveilla! Muun muassa callunat ovat vuodesta toiseen ehdottomia parvekkeiden syyssuosikkeja. Ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia kasveja, sillä ne varisevat vain vähän. Myös muratti ja lankaköynnös kestävät hyvinä jopa läpi talven vaikka paleltuisivatkin. Vasta kevään tullessa paleltunut kasvi muuttuu ruskeaksi ja pudottaa lehtensä. Muita hyviä syyskasveja lasitetulle terassille ovat kellokanervat, tuijat ja sypressit.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö
Aiheeseen liittyvää

Jätä hyvästit terassin lumitöille - asennuta lasiterassi talvella

Puutarha mahtuu pieneenkin tilaan

Terassikauden ei tarvitse olla vielä ohi

Lasiterassi jokinäkymällä

Mitkä ovat lasiterassin rakentamisen a ja o?
