• Etusivu
  • Talo

Lasiterassilla asumismukavuutta ja energiansäästöä

Näistä syistä lasiterassin rakentaminen kannattaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 04.08.2010Päivitetty 09.10.2023
20229_79605.jpg

Lasiterassi on oiva tapa lisätä neliöitä omaan kotiin tai vapaa-ajanasuntoon.

Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen suomalaiseen talonrakentamiseen vuosikymmenten ajan. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten melko kalliit neliöhinnat ja ekologisten arvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.

Lasitettu terassi tuo sekä kotiin että mökille lisää tilaa ja parantaa samalla asumismukavuutta. Terassilasituksen tuomat hyödyt voidaankin jakaa kahteen tyyppiin: käytännön hyötyihin ja tunnelmatekijöihin, joista molemmat korottavat omalta osaltaan asumismukavuutta!

Yksilöllisillä ratkaisuilla edullisia ja ekologisia lisäneliöitä

Lasiterasseilla saadaan rakennukseen edullisesti monikäyttöistä ja energiaa säästävää lisätilaa. On paljon tilanteita, joissa ei tarvita lämmitettyä sisätilaa. Etelään tai länteen avautuva lasiterassi lämpiää nopeasti auringonpaisteessa ja raikkaassa ulkoilmassa on mukava oleskella.

Lasiterassia suunniteltaessa kannattaa miettiä sen tulevaa käyttötarkoitusta ja mitoittaa ja sijoittaa terassi sen mukaan. Jos tilaa käytetään usein ruokailuun, on yhteys keittiöön tärkeä. Välitön yhteys oleskelutiloihin on yleensä eduksi sekä toimivuuden että tilanmuodostuksen kannalta. Vilvoittelukuistilta pitäisi olla suora yhteys saunatiloihin.

Ilmansuunta vaikuttaa lasiterassin valoisuuteen ja lämpötilaan eri vuodenaikoina. Suljettuna ollessaan yksikertaisellakin lasilla varustettu lasiterassi suojaa sateelta ja tuulelta. Jo pelkästään tuulettomuudella on yllättävän suuri vaikutus lämpötilaan.

Lasiterassien avonaisuutta voidaan säädellä helposti. Kesällä lasiterassista syntyy käden käänteessä avonainen patio kesätuoksuineen ja linnunlauluineen. Sateella ja kylminä vuodenaikoina lasit pidetään kiinni, silti terassin lämpötila on ulkoilmaa korkeampi. Kun huoneiden tuuletusikkunat avautuvat terassille, tulee korvausilma lämpimämmältä terassilta. Lasitettu terassi myös suojaa rakennuksen ulkoseinää tuulelta ja kosteudelta sekä toimii lisäeristeenä. Jokainen pohjoismaalainen tietää, mihin tuulikaappia tarvitaan.

Helpotusta energiakustannuksiin

Pienennä kotisi tai vapaa-ajanasuntosi lämpöhukkaa lasittamalla terassi. Lasitettu terassi on käytännöllinen välitila kylmän ulkoilman ja lämpimän sisätilan välissä. Lasitetulla terassilla ilma on usein muutamaa astetta ulkoilmaa lämpimämpää. Lasitus vaikuttaa etenkin yleiseen asumismukavuuteen, mutta lasituksen vaikutukset voivat näkyä positiivisesti myös energiakustannuksissa.

Lasituksen avulla saavutetaan erinomaista kokonaisenergiahyötyä asumiseen, kun otetaan huomioon rakennuksen ikä, lasitetun tilan koko, ilmansuunnat sekä lasituksen sijainti suhteessa rakennukseen. Myös lasituksen tyyppi on ratkaiseva, eli onko terassi valmiiksi katettu vai sisältääkö rakenne mahdollisesti myös lasikaton.

Lasitettu terassi on ikään kuin iso tuulikaappi, josta viima ja tuuli eivät pääse samalla tavalla sisälle. Tämän tiedostavat etenkin ihmiset, joiden mökki tai vapaa-ajanasunto sijaitsee järven ja meren rannalla. Vedontunteen vähenemisen lisäksi lasitus suojaa rakenteita Suomen vaihtelevilta sääolosuhteilta.

Lue lisää energiansäästöstä

Lumonin terassilla huonekalut ovat suojassa katetussa tilassa, eikä niitä tarvitse raahata suojaan sateen sattuessa.

Lumonin terassilla huonekalut ovat suojassa katetussa tilassa, eikä niitä tarvitse raahata suojaan sateen sattuessa.

Terassilasituksia myös rivitaloihin

Uusien asuntojen hintataso kannustaa nykyisten asuntojen remontoimiseen ja asumismukavuuden parantamiseen. Uudistetun asunto-osakeyhtiölain myötä onkin lasitettuja terasseja alkanut ilmestyä myös rivitaloihin. Hankintavaihtoehtoja on kaksi.

Yhtiökokouksessa voidaan päättää lasitetun terassin hankkimisesta jokaiseen asuntoon. Kustannukset voidaan kattaa joko omalla tai lainapääomalla ja periä ne osakkailta kuukausivastikkeena. Osakkailla on myös mahdollisuus maksaa lainaosuutensa heti pois.

Toisessa vaihtoehdossa yhtiökokouksessa hyväksytään lasiterassien hankkiminen. Yhtiö hakee lasitukselle toimenpideluvan. Halukkaat hankkivat luvan mukaiset lasiterassit itse yhteistilauksena ja muilla on halutessaan lupa hankkia terassi myöhemmin. Usein lasiterassit vaikuttavat valmistuttuaan niin houkuttelevilta, että naapurit seuraavat perässä.

Perheen ja läheisten kanssa vietetyt yhteiset ruokailuhetket on sään salliessa mukava siirtää välillä terassille.

Perheen ja läheisten kanssa vietetyt yhteiset ruokailuhetket on sään salliessa mukava siirtää välillä terassille.

Terassin korkeampi käyttöaste

Terassi on lasituksen myötä monikäyttöisempi ja lasitus pidentää terassin käyttöaikaa parhaimmillaan koko vuodeksi. Lasitetulla viihtyvät kaikki ikään katsomatta, yhä aikaisemmasta keväästä myöhäiseen syksyyn ja lisävarusteiden, kuten terassilämmittimien ansiosta terassilla voi käydä vaikka vilvoittelemassa saunan jälkeen talvipakkasella.

Jos terassi ei ole aktiivisessa käytössä ympäri vuoden, siellä voi säilyttää terassikalusteita tai varastoida käyttötavaroita, säältä suojassa. Lasituksen ansiosta, terassin voi myös sisustaa erilaisilla sisustusesineillä ja kasveilla vuodenajan mukaan, koska terassi on välitila, jossa olet lähellä luontoa, mutta kuitenkin sisällä.

PSST...

Tässä lukuvinkki, miten saat terassilasituksen huollettua ja pestyä syyskuntoon

Syyskasveilla saa mukavasti lisäväriä terassille

Kruunaa kotoisa lasitettu parvekkeesi tai terassisi syksyisillä kasveilla! Muun muassa callunat ovat vuodesta toiseen ehdottomia parvekkeiden syyssuosikkeja. Ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia kasveja, sillä ne varisevat vain vähän. Myös muratti ja lankaköynnös kestävät hyvinä jopa läpi talven vaikka paleltuisivatkin. Vasta kevään tullessa paleltunut kasvi muuttuu ruskeaksi ja pudottaa lehtensä. Muita hyviä syyskasveja lasitetulle terassille ovat kellokanervat, tuijat ja sypressit.

202310_83197.jpg
https://www.omakotimessut.net/

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Talo
lasitukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20221_73938.jpg
Jätä hyvästit terassin lumitöille - asennuta lasiterassi talvella
Lasiterassin asennus onnistuu vuodenajasta riippumatta, mutta etenkin talvi on oiva aika asentaa lasiterassi. Lasitettu terassi tuo lisätilaa kotiin, kun talviset ulkoiluvälineet säilyvät terassilla säältä suojassa ja käyttövalmiina. Kun tilaat lasituksen jo talvella, pääset terassille nauttimaan aamukahvista aikaisin keväällä.
20235_81797.jpg
Puutarha mahtuu pieneenkin tilaan
Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen halun ja tarpeen mukaan. Myös hyötykasvien kasvattaminen sujuu esimerkiksi valmiissa kasvusäkeissä siististi ja kätevästi.
20199_59867.jpg
Terassikauden ei tarvitse olla vielä ohi
Syksyn sateet kertovat, että terassikausi alkaa olla auttamatta ohi. Ei välttämättä.Lasituksen myötä terassin käyttöaika pidentyy ja terassilla on miellyttävää nauttia pimenevistä illoista tunnelmallisessa valaistuksessa pitkälle syksyyn. Lasitettu terassi pitää myös tuulen tehokkaasti loitolla. Sääsuojan lisäksi hyvin suunniteltu ja kodikas lasiterassi toimii toisena olohuoneena, johon on mukava istahtaa nauttimaan lämpimästä kahvista tai vilvoitella saunan jälkeen. Kylmät varpaat lämpenevät termomatolla. Myös LED-valot on järkevä asentaa lasituksen asennuksen yhteydessä.
20186_53376.jpg
Lasiterassi jokinäkymällä
Dekotalo Villa Vaski (kohde 33) sijaitsee rannassa ja lasiterassilta aukeavatkin upeat näkymät joelle. Lasitetun osuuden lisäksi avointa terassipinta-alaa on runsaasti. Lasiterassi on noin 22 neliötä.
20195_58011.jpg
Mitkä ovat lasiterassin rakentamisen a ja o?
Monissa kodeissa mietitään terassin rakentamista omakoti- tai rivitalopihaan tuomaan lisätilaa ja uudenlaista asumismukavuutta. Kattamaton terassi eli patio ei kuitenkaan suojaa viileiltä keleiltä, sateelta ja tuulelta. Oletpa rakentamassa uutta taloa tai remontoimassa vanhaa, pohdi terassilasien hankkimista. Lasitettu terassi lisää terassin käyttöastetta huomattavasti.
20239_83090.jpg
Kestääkö lasiterassi lumikuormaa?
Terassi- ja parvekelasituksia tehdään ympäri vuoden. Jos terassia ei ole lasitettu, voi terassilla vietetty aika jäädä vuoden aikana todella lyhyeksi, eikä terassia tule hyödynnettyä siinä mitassa kuin sitä voisi vuoden aikana käyttää. Lasiterassia voi parhaimmillaan hyödyntää ympäri vuoden eri käyttötarkoituksiin tarpeen mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton