• Etusivu
  • Sisustus

Anni Ihamäen suuri remonttiprojekti – lattiat kokonaan uusiksi

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Bjelin
Julkaistu 09.08.2023Päivitetty 23.10.2023
20238_82794.jpg

Anni Ihamäki on erittäin tyytyväinen kauniiseen ja kestävään Bjelinin kalanruotoparkettiin. Kuvan lattia on Fiskbensparkett Stockholm Ek Select Naturell Mattlack.

Todennäköisesti suurin osa ihmisistä valitsisi puulattian, mutta puun luontainen pehmeys ja huono kosteudenkestävyys sekä toisaalta kallis hinta saattavat pelottaa. Siksi valinta osuukin usein muihin materiaaleihin kuin puuhun.

Anni ja Ilkka Ihamäki päättivät toisin ja valitsivat omaan kotiinsa kovetetun puulattian. Mutta mitä tarkoittaa kovetettu puulattia ja mikä se on? Anni kertoo haastattelussa omasta kokemuksestaan ja miten he päätyivät valitsemaan Bjelinin Kovetetun puulattian.

Suuri remonttiprojekti alkaa

Anni ja hänen Suomipopilta tuttu puolisonsa Ilkka remontoivat perheelleen 60-luvun taloa Uudellamaalla. Talon huono kunto oli molemmilla hyvin tiedossa taloa ostettaessa ja remonttia suunniteltaessa.

– Me molemmat olemme Ilkan kanssa sellaisia, jotka pidämme enemmän vanhasta kuin että rakentaisimme ihan uutta. Toki pääkaupunkiseudulla on myös haasteena löytää sopivaa tonttia, eikä tarjontaa ole aivan valtavasti. On helpompaa ostaa vanha rakennus, huomauttaa Anni.

Myös vanhan talon pihapiiri on yleensä suurin piirtein hyvässä kunnossa, eikä pelkkä upottava savipelto. Anni kuitenkin muistelee hilpeydellä, miten heidän pihansa sattui olemaan melkoinen "salainen puutarha". Puutarha oli täysin umpeenkasvanut ja sielläkin kaikki päädyttiin tekemään alusta uudelleen.

Talon huono kunto ilmeni erityisesti talon lattioissa. Lattiat piti uusia melkeinpä perustuksia myöten. Anni muistelee huvittuneena, miten alakerrassa oli maata näkyvissä siinä kohtaa, jossa lattian olisi pitänyt olla.

– Tiesimme, että lattia menee sataprosenttisesti täysin uusiksi. Lattia oli jo osin romahtanut. Olimme henkisestikin valmistautuneet valtavaan projektiin. Jouduimme repimään paljon rakenteita ja kohta käynnissä olikin Rieppo Service Oy:n suorittama megalomaaninen purku-urakka, naurahtaa Anni.

Päädyimme valitsemaan kovetetun puulattian

Kun tukevat lattiarakenteet oli saatu valmiiksi, oli aika miettiä lattiapintoja. Anni ja Ilkka olivat ehdottomasti puulattian kannalla.

– Molemmille oli täysin selvää, että halutaan sitä oikeaa puuta eikä esimerkiksi vinyyliä. Puulattia myös osaltaan kunnioittaa 60-luvun asunnon historiaa, kertoo Anni.

Bjelinin kovetetun puulattian valinnassa vakuutti sen kestävyys sekä kaunis pinta. Puulattia tuntuu miellyttävän lämpimältä ja mukavalta jalan alla ja on valmistettu tutusta ja turvallisesta materiaalista. Puulattia ei ole kova eikä liukas, ja kaiken lisäksi se sopii täydellisesti pohjoismaiseen sisustukseen.

– Lapset ja pehmeä parketti eivät ole välttämättä se paras ratkaisu, muistuttaa Anni. Bjelinin kovetettu puulattiahan on aivan täydellinen vaihtoehto lapsiperheelle. Ei tarvitse murehtia naarmujen tai kolhujen perään – tämä lattia kyllä kestää.

Ruotsalainen lattiainnovaatioihin keskittynyt Välinge Innovations AB on keksinyt, miten aidoista puulattioista pystytään vihdoinkin tekemään entistäkin kovempaa ja kulutusta kestävämpää. Uuden innovaation myötä lattiasta saadaan nyt myös paremmin kosteutta sietävää sekä hinnaltaan edullisia. Tämä on lautaparketin keksimisen jälkeen varmasti suurin mullistus puulattiamarkkinoilla.

Välingen valmistamien ja tuotemerkillä Bjelin myytävien kovetettujen puulattioiden pinta valmistetaan tammesta saarnesta tai pähkinästä. Luonnollisten ainesosien avulla puun pinnasta on saatu iskunkestävämpi siten, että lattia on 3–5 kertaa kovempi kuin vastaava perinteinen lautaparketti.

Ihamäkien kotiin valittiin myös lankkukuosi Bjelinin kovetetusta puulattiamallistosta. Kuvassa NORRLIA 3.0 XL Oak Select Natural Lacquer.
Ihamäkien kotiin valittiin myös lankkukuosi Bjelinin kovetetusta puulattiamallistosta. Kuvassa NORRLIA 3.0 XL Oak Select Natural Lacquer.

Kovetetun puulattian runko on valmistettu vedenkestävästä Compositek-puukuitulevystä ja lattioissa on vedenkestävä 5G Dry-lukkopontti, joka estää täysin kosteuden pääsyn saumoista aluslattiaan. Nyt voi puulattian asentaa myös keittiöön tai eteiseen. Tiivis tuoterakenne ja kovetettujen puulattioiden hyvin vähäinen eläminen ilmankosteuden muutoksissa tekee näistä puulattioista mainion lattianpäällysteen myös lattialämmityslattioille.

Sisutuksesta haluttiin neutraali ja aikaa kestävä

Annin ja Ilkan kodista löytyy kovetettua puulattiaa sekä kalanruotoparkettina että lankkukuosina.

– Itseasiassa meillä on kovetettua puulattiaa melkein koko talossa, lukuun ottamatta märkätiloja. Vain eteisessä on terrakotan värinen tiilimallinen lattialaatta. Lattia olisi varmasti kestänyt tässäkin, mutta talon aikakautta kunnioittaen valitsimme tiililaatat. Pyrimme remontissa huomioimaan talon aikakauteen sopivat materiaalit ja sisustuksen, kertoo Anni.

– Värimaailma kodissa valikoitui hyvin neutraaliksi. Pyrimme siihen, että sisustus kestäisi aikaa mahdollisimman pitkään, koska olimme kiinnittäneet huomiota myös kulutusta kestäviin materiaaleihin. Jos lattia kestää vuosia, pitäisi sisustuksen kanssakin viihtyä pitkään. Erilaisia värejä voimme sitten lisäillä pehmeillä sisustuksilla, kuten esimerkiksi sohvanpäällisissä tai tyynyillä ja matoilla. En ole omassa kodissani niinkään seurannut mitään tiettyjä sisustustrendejä.

Suuren remontin jälkeen ei viitsi edes ajatella uutta

Haastattelua tehtäessä Annilla ja Ilkalla on vasta neljän yön kokemus takana uudessa kodissa asumisesta.

– Remontin jälkeen kaikki on täydellistä, kunnes ihmiset muuttavat sisään ja kaikki omat tavarat tulevat sen kaiken ihanan upouuden rinnalle ja täyttävät tilan. Kaikki näyttää alussa hieman kaoottiselta. Uutuuden tunteen haluaisi säilyttää mahdollisimman kauan, kun kaikki on vielä tiptop kunnossa. Täytyyhän siitä uudesta talosta silti tehdä myös koti, päättää Anni.

Onneksi lattia ei ainakaan tule osoittaman kulumisen merkkejä pitkiin aikoihin.

Info

Info

Bjelin - Kovetettu puulattia on ekologinen vaihtoehto

Kovetetun puulattian pinnan kovettamisessa ei käytetä muovia eikä fossiilisia raaka-aineita. Tästä syystä tuote on luonnollinen ja ekologinen.

Kovetetut puulattiat tuotetaan vastuullisesti. Raaka-aineena käytetään eurooppalaista FSC-sertifioitua puuta. Kovetettuja puulattioita valmistettaessa pystytään käyttämään hyväksi koko tukki sataprosenttisesti ja tekemään näin samasta puuraaka-ainemäärästä kymmenen kertaa enemmän lattiaa kuin perinteisen lautaparketin valmistuksessa.

Käytettävän raaka-aineen FSC-sertifiointi takaa raaka-ainelähteen metsänhoidon ja
puunkorjuun kestävän periaatteen mukaisesti niin, että puuta kasvaa metsässä nyt jopa enemmän kuin aikaisemmin.

Raaka-ainetta säästävän tuotantotavan ansiosta Bjelinin kovetetut lankkulattiat ovat hyvinkin hintakilpailukykyinen lattianpäällyste. Hintatasoltaan kovetetut puulattiat asettuvat pikemminkin lähemmäksi kolmisauvaisia kuin yksisauvaisia lautaparketteja.

Bjelinin malliston värimaailma on pohjoismaisen raikas ja kuulas. Mallisto koostuu erilevyisistä ja pituisista aidoista lankkulattioista. Uutuutena upeat harjatut mattalakatut lankkulattiat. Kovetetut puulattiat on pintakäsitelty joko PROmattalakalla tai kovavahaöljyllä.

LATAA ESITE

Bjelin
Sisustus
sisustus
lattiat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

kovetettu puulattia bjeliniltä, jossa on leveä tammilankku kuosi
Kosteudenkestävyyden uusi määritelmä – 5G Dry-Pontti Bjelinin kovetetuille puulattioille
Rakennusalan ammattilaisille, sisustussuunnittelijoille sekä arkkitehdeille Bjelinin uusi Kovetettu Puulattia 3.0 tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja lattiamateriaaleihin.– Olemme innoissamme uuden mallistomme lanseerauksesta. Me pyrimme aina olemaan kehityksen kärjessä ja jatkamme keskittymistä innovaatioihin ja kestävään kehitykseen. Olemme kehittäneet nämä tuotteet asiakkaiden tarpeita silmällä pitäen, sanoo Hannes Lindblom, Bjelinin myynti- ja markkinointijohtaja.Esittelyssä Bjelinin 5G Dry-pontin, joka nostaa puulattioiden kestävyyden ja monipuolisuuden uudelle tasolle.
uuden kahvilan lattialla on kaunis puulattia. Kuvassa kaksi pöytää. toisessa kolme rosanväristä tuolia ja toisessa neljä harmaata. pöytien välissä on kaksi suurta palmua isoissa ruukuissa.
Tämä rakennusalan ammattilaisen tulisi tietää kovetetusta puulattiasta
Kun suunnittelet rakennusprojektia ammattilaisrakentajana, lattiapäällysteen valinta on yksi tärkeistä päätöksistä, joilla on suuri vaikutus rakennuksen ekologisuuteen, kestävyyteen, yleiseen ilmeeseen sekä toimivuuteen. Rakennusalan ammattilaiset tietävät, että julkisentilojen suunnittelu vaatii taitoa yhdistää sekä esteettisyys että toiminnallisuus. Kovetetut puulattiat ovat nousemassa yhdeksi vaihtoehdoksi niin kaupallisissa tiloissa kuin asuinrakennuksissa, ja hyvästä syystä.Miksi kovetettu puulattia olisi houkutteleva vaihtoehto julkisiin tiloihin, ja mitä ammattilaisrakentajien tulisi ottaa huomioon sen käytössä?Kysymyksiin vastaa kovetettujen puulattioiden kehittäjä ja ammattilainen Bjelin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
202211_80273.jpg
Uusi ilmanvaihtokone säästää sähköä 2000-luvun omakotitalossa
Uusi ilmanvaihtokone säästi sähköä 700 euron edestä heti ensimmäisenä talvena.
201611_47645.jpg
Vähiten huoltoa vaativa julkisivuvaihtoehto?
Arkkitehtuuristaan palkittu Tampereen Ratinanranta edustaa modernia, kestävää kaupunkirakentamista. Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu asumisviihtyvyyttä, pitkää elinkaarta sekä koko elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton