• Etusivu
  • Materiaalit

Parketti- ja laminaattipäällystetyö

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43208.jpg

Tarvittavat työvälineet:

- rullamitta

- suorakulma

- taltta

- lyijykynä

- vasara

- puukko

- kiiloja

- hienohampainen käsisaha

- 30 cm pitkä lyöntikapula

- asennusrauta

- akkukone poranterällä

- pistosaha tarvittaessa

Työohje sisältää lukkopontillisen parketin asentamisen. Ennen työn aloittamista tarkistetaan, että alusta on tasainen. Poikkeama saa olla 2000 mm:n matkalla enintään 3 mm. Alusta imuroidaan huolellisesti pölystä.

1. Päällysteen alle asennetaan kosteus- ja askeläänieriste valmistajan ohjeen mukaisesti. Kaistaleet limitetään toisiinsa 200 mm.

2. Ennen ensimmäisen lautarivin asennusta tarkistetaan aloitusseinän suoruus. Jos seinä ei ole suora, sahataan seinän muoto aloitusrivin lautoihin.

3. Mitataan tarvittavien lautarivien määrä. Jos tilan viimeinen lautarivi jää valmistajan ohjetta kapeammaksi, sahataan aloitusrivin lautoja kapeammaksi.

4. Tarvittaessa ensimmäisestä lautarivistä poistetaan urospontin huullos taltalla tai sahalla ja asennetaan tasainen sivu seinää vasten. Seinien ja lautojen väliin on jätettävä elämisvara (8–10 mm valmistajan ohjeen mukaan) kiilojen avulla. Suurissa tiloissa elämisvara on 1,5 mm lattian leveysmetriä kohden.

20154_43209.jpg

5. Ensimmäisen rivin seuraavat laudat kiinnitetään päädyistään lukkoponteilla. Jos valmistaja edellyttää liimakiinnitystä, käytetään reilusti liimaa ja ylipursunut liima pyyhitään välittömästi laudan asentamisen jälkeen.

20154_43210.jpg

6. Rivin viimeinen lauta joudutaan usein katkaisemaan. Jos lauta jää valmistajan ohjeen mukaista sallittua pituutta lyhyemmäksi, on myös edellistä lautaa lyhennettävä. Sahattaessa käytä hienohampaista sahaa, jotta laudan pintarakenne ei repeä.

20154_43211.jpg

7. Toinen rivi aloitetaan edellisen rivin katkaisusta jääneellä palalla, jos se täyttää valmistajan ohjeen mukaisen minimipituuden (tavallisesti n. 30 cm). Yleensä lukkopontilliset laudat kiinnitetään päädyistään ensin koko rivi kerrallaan. Tämän jälkeen kiinnitetään rivi edelliseen lautariviin loivassa kulmassa kiiloja apuna käyttäen.

20154_43212.jpg

8. Seuraavaksi poistetaan kiilat ja naputellaan sauma tiiviiksi sivusta lyöntikapulaa ja vasaraa käyttäen. Lyöntikapulan on oltava riittävän pitkä ja tarpeeksi kovasta puusta tehty. On varottava, että laudan ponttirakenne ja pinta eivät vaurioidu.

20154_43213.jpg

9. Seuraavat rivit asennetaan kuten edellä. Päätyjatkosten tulee porrastua pituusaumaan nähden viereisillä laudoilla (yleensä 300–500 mm valmistajan ohjeen mukaan).

20154_43214.jpg

10. Tilan viimeinen lautarivi kannattaa kiinnittää asennusraudan avulla. Asennusraudan ja seinän väliin kannattaa laittaa esimerkiksi puupalikka, jotta seinään ei tulisi painaumia.

20154_43215.jpg

Läpiviennit:

Laudan lyhyen ja pitkän sivun läpiviennit mitataan ja merkitään lautaan suorakulman avulla. Läpivientien kohdalle porataan yleensä 20 mm putken halkaisijaa suurempi reikä, jolloin laudalle jää elämisvara. Lauta katkaistaan reikien keskikohdasta 45 asteen kulmassa. Reikien väli katkaistaan pistosahalla ja jäljelle jäänyt palanen kiinnitetään liimalla lautaan kiinni. Ylipursuava liima pyyhitään pois ja pala kiristetään kiilojen avulla.

Oven pystykarmi:

Paikoilleen asennetut karmit sahataan käsisahalla lattiapinnan yläreunan tasoon, jotta päällyste saadaan asennettua karmin alle.

Irtokynnykset:

Lopuksi päästään kiinnittämään irtokynnykset, joilla peitetään lattian liikuntasauma.

Vinkkejä:

- Jalkalistan paksuuden tulee olla noin 1/3 liikuntasaumaa suurempi, jotta ei muodostu rakoja listan ja lattian väliin.

- Kiinteiden kalusteiden ja kodinkoneiden alle ei suositella asennettaviksi uivaa lattiarakennetta, koska se saattaa aiheuttaa rakoilua saumoissa.

- Laudat asennetaan usein huoneeseen tulevan päivänvalon suuntaisesti. Mikäli alustana on lautalattia, tulee pintalattia asentaa siihen nähden poikittain.

- Helpottaaksesi päätypontin lukkiutumista heiluta sitä hieman ylös-alas suunnassa lautaa kiinnitettäessä.

Lähde: Ratu 77-0316

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20138_35845.jpg
Onko yrityksessänne nuoria aikuisia joiden ammattitaitoa voisi kehittää?
Mikä on nuorten aikuisten osaamisohjelma?Se on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama koulutushanke, jonka kohderyhmänä ovat 20 - 29 -vuotiaat nuoret joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa.Koulutusohjelma valmistaa ammattitutkintoon tai sen osaan. Ammattitaito hankitaan valmistavassa koulutuksessa ja osaaminen osoitetaan näyttönä tutkintotilaisuudessa. Valmistavan koulutuksen osalta on kaksi vaihtoehtoa. Voit opiskella oppilaitoksessa ja harjaantua ammattiin yrityksessä työssäoppien. Jos sinulla on työsuhde, voit opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksessa pääosa opitaan työpaikalla ja tietyt teemat oppilaitoksessa.
20082_9131.jpg
Muunto Good Living - säilytystilaa vaativiinkin kohteisiin
Arvostatko kodissasi tyyliä, toimivuutta ja laatua? Muunto on nerokas ratkaisu moniin kodin sisustusvalintoihin. Muunto on samalla näyttävä sisustuselementti ja tehokas säilytysjärjestelmä. Muunto on yhtä sopiva olohuoneeseen, makuuhuoneeseen kuin eteiseen, kodin haasteelliseen vastaanottotilaan, tai vaikka yhtenäisesti näihin kaikkiin samalla kertaa. Muunto suorastaan inspiroi yksilöllisiin ratkaisuihin, sillä muuntelun mahdollisuudet ovat lukemattomat. Järjestelmä perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen varusteluosien valikoimaan. Muunto on pitkäaikainen hankinta, joka on muunneltavissa ja täydennettävissä sitä mukaa kun koti ja tarpeet muuttuvat.
20226_78663.jpg
Unelmakodista totta - valitse oikea kumppani elämäsi tärkeimmälle kotimatkalle
Oletko sinäkin jo siinä pisteessä talohaaveidesi kanssa, että kuva unelmakodista loistaa jo kirkkaana mielessä ja on aika käydä läpi erilaisia talopakettivaihtoehtoja? Talotehtaita ja mieluisia talomalleja löytyy lukematon määrä. Nyt olisi aika löytää omia tarpeita ja unelmia vastaava talo, jota voi täydestä sydämestä kutsua kodiksi. Kastelli on ollut ylivoimaisesti ostetuin talomerkki Suomessa, pitäen kärkisijaa valtakunnallisissa rakentajatutkimuksissa, jo vuodesta 1994. Kastelli-kotien arvostus kertoo rakentajien pitkäaikaisesta luottamuksesta sekä kestävästä tyytyväisyydestä Kastellin tuotteisiin ja palveluun.
20205_64521.jpg
Etätyöpistekilpailu on ratkennut - ja voittaja on...
Kiitos kaikille osallistujille. Kuvia tuli mitä erilaisimmista ja innovatiivisista kokoonpanoista. Kaikkea kotoa löytyvää oli käytetty onnistuneesti hyväksi. Myös työpisteiden valvojat olivat päässeet mukavasti esille ja ovat suoriutuneet vaativasta tehtävästään varmasti kunnialla.
Omakotitalon seinärakenne
Saumaton rakentaminen = vedoton seinä
Kastelli on energia-asioissa edelläkävijä alallaan. Laadustaan ja lämpimyydestään kiitetty Kastelli-talo rakennetaan saumattomaksi ja tiiviiksi. Pitkäkestoiset tutkimukset mm. VTT:n kanssa todistavat, että vuodet eivät heikennä Kastellin energiatehokkuutta ja tiiviyttä. Kallista energiaa ei karkaa rakenteiden läpi ja lämmityskuluissa syntyy selvää säästöä. Asiakkaitten arvostama ja kiittelemä korkea laatu ja kodin lämpimyys syntyvät koko Kastellin tiimin ammattiylpeydellä!Tutustu Kastelli-talojen seinärakenteeseenTilaa Kastellin taloesite
20144_39040.jpg
Yksilöllinen mökki vai valmismalli?
Onko haaveissasi oma rentoutumispaikka, jonne mennä viettämään vaikka rentouttavia viikonloppuja yhdessä perheen kanssa. Kun otat avuksesi Hongan ammattilaisen, saat muutettua haaveistasi yllättävän helposti totta. Sinun tarvitsee vain miettiä, haluatko kestävän ja mittatarkan vapaa-ajan laatumökin kohtuuhintaan vai täysin toiveidesi mukaan räätälöidyn, yksilöllisen mökin. Tartu tilaisuuteen – unelmasi on lähempänä kuin arvaatkaan.Voit tutustua Hongan Mökki-mallistoon tästä ja saunamökkeihin tästä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton