• Etusivu
  • Talo

Epäsuora valaistus on miellyttävin valaistustapa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.08.2015
20158_44156.jpg

Päivänvaloledinauha asennettuna 45 asteen alumiinikiskoon. Valo on suunnattu kohti seinää. Seinä on maalattu keltaiseksi. Väri tekee huoneeseen lämpimän tunnelman. Päivänvaloledi näyttää seinän värin alkuperäisen värisenä.

Epäsuoralla valaistuksella tarkoitetaan valaistusta, jossa lamppuja ei lainkaan näy, vaan valo tulee piilotetuista valonlähteistä. Valo heijastetaan esimerkiksi huoneen seinän tai katon kautta. Lopputulos on häikäisemätön ja miellyttävä.

Valaistussuunnitelma on syytä tehdä hyvissä ajoin

Jos olet rakentamassa omaa taloa, kannattaa jo talon suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon tuleva valaistus. Valaistussuunnitelman pohjalta sähkösuunnittelija osaa piirtää sähkösuunnitelmaan oikeanlaiset sähkövedot. Epäsuora valaistus vaatii usein sähkövetoja huoneiden yläosiin ja tällöin vältytään myöhemmiltä turhilta pinta-asennuksilta. Myös ledivalaistuksen mukana tulevien virtalähteiden ja himmentimien osalta on syytä etukäteen miettiä järkevä sijoituspaikka. Kun valaistus suunnitellaan kiinteästi talon rakenteisiin, säästetään kustannuksissa ja saadaan parempi lopputulos.

Sijoita laadukkaaseen valaistukseen

Laadukkaan ja energiaa säästävän talon valaistuksen hankintakustannus on melko pieni osa koko talon kustannuksista. Kun rakennetaan kallis talo, on turha säästää valaistuksen hankintakustannuksissa ostamalla paljon energiaa kuluttavia hehkulamppu- ja halogeenivalaisimia. Valaistus kuitenkin vaikuttaa vuosikymmenien aikana viihtymiseen kodissa, hyvä valaistus positiivisesti, huono negatiivisesti.

Valon vaikutus ihmiseen

20158_44155.jpg

Mitä positiivisuutta on päivänvalossa?

Miksi vaihtaisin edulliset, keltaiseksi maailman värjäävät (hehku)lamppuni neutraalin valkoista valoa tuottaviin kalliisiin energiansäästölamppuihin?

Valovertailun nähtyään useimmat ovat taipuvaisia myöntämään, että valaistuksessa on parantamisen varaa sekä kotona että työpaikalla. Tämähän ei ole mikään uutinen, mutta positiivista on, että tilanteeseen on helppo saada parannus. Kokeiltuaan täyden spektrin päivänvaloa asukas huomaa usein joitakin miellyttäviä asioita: silmät eivät rasitu eikä päätä särje. Lukeminen on helpompaa kuin aikaisemmin ja olokin tuntuu pirteämmältä: jaksaa paremmin. Perheen koululaiset lukevat läksynsä reippaasti, sanomalehti avautuu jopa ilman lukulaseja ja keittiön uusittujen pintojen huolella valitut värisävyt näkyvät ihan niin kuin pitääkin.

Näin helposti löydät hyviä syitä siirtyä perinteisestä valosta moderniin, 2010-luvun valkoiseen, täyden spektrin valoon. Bonuksena saat myös pienemmän sähkölaskun!

20158_44159.jpg
20158_44160.jpg
Info

Info

Varaa aika veloituksettomaan valaistussuunnitteluun

Suunnitelman tekeminen alkaa parhaiten siitä, että itse käyt läpi huone kerrallaan piirustuksiin niiden käyttötarkoituksen. Mieti minkälainen olisi hyvä valaistus mihinkin huoneeseen (jossain tilassa tarvitaan enemmän valoa ja jossain toisessa vähemmän). Parasta on, jos pystyt miettimään jopa kalustustakin. Esimerkiksi makuuhuoneen valaistusta suunniteltaessa auttaa, jos tiedät mihin kohtaan tulee esimerkiksi sänky tai sängyt ja niin edelleen. Kirjoita ajatuksesi ylös joko piirustuksiin tai erilliselle paperille.

Esiselvittelyn jälkeen ota yhteyttä valaistusasiantuntijamme.

Saat parhaan mahdollisen ehdotuksen valaistuksesta ja teemme tarvittavista tuotteista tarjouksen. Ja mikä parasta: Tämä ei tähän saakka maksa Sinulle mitään!

Hyvän valaistussuunnittelun tavoitteet

  1. Ihmis- ja silmäystävällinen päivänvalovalaistus. Ennen valaistuspäätöksiä ehdotamme, että kokeilet tällaista valaistusta.

  2. Sisustuksen värit näytetään aitoina. Vaikka hehku- ja halogeenilampun värintoistoindeksi on korkea, muuttuvat värit valon kellertävän sävyn takia.

  3. Häikäisemätön lopputulos. Valo ei saa häikäistä mistään suunnasta katsottuna.

  4. Lapsi- ja paloturvallinen valaistus.

  5. Valaistuksessa nähdään hyvin myös vanhana. Mitä vanhemmiksi silmät tulevat, sitä enemmän hyödytään päivänvalovalaistuksesta ja sitä heikommin nähdään hehkulampun tai halogeenin valossa.

  6. Kokonaisedullinen ratkaisu. Vertailussa on otettava huomioon energian säästö, magneettikentän väheneminen, lampun polttoikä, miellyttävyys, välkkymättömyys ja silmien vähäisempi väsyminen.

  7. Valaistus, joka tuottaa mielihyvää.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Energiatehokkuutta monipuolisesti edistävä direktiivipaketti valmistui
EU:n liikenne-, televiestintä- ja energianeuvosto kokoontui Brysselissä 7.12.2009. Ministerit saivat valmiiksi kolme direktiiviä käsittävän energiatehokkuuspaketin. Direktiivien valmistelusta vastaavat Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö. Suomea kokouksessa edusti elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.Energiatehokkuuspaketti sisältää kaksi direktiiviehdotusta - direktiivin rakennusten energiatehokkuudesta ja energiamerkinnöistä sekä asetuksen autorenkaiden polttoainetehokkuudesta. Paketista oli jo saavutettu sopu komission, Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston välisissä trilogeissa.- Rakennusten osuus energiankulutuksesta EU:ssa ja Suomessa on 40 % eikä ilmastotavoitteita saavuteta ilman rakennusten energiatehokkuuden huomattavaa parantamista. EU:n tavoite on matalaenergiarakentaminen, johon suuntaan Suomi on jo siirtymässä vuonna 2010 tiukentuvilla rakentamismääräyksillä ja edelleen vuonna 2012 tehtävällä määräysten uudistuksella, totesi rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä vastaava asuntoministeri Jan Vapaavuori.Ministeri Vapaavuoren mukaan uusittu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi edellyttää energiatehokkuusvaatimuksia myös korjausrakentamiseen.- Se tulee olemaan haaste sekä kansalliselle lainsäädännölle että koko rakennusalalle, mutta samalla erinomaisen tärkeää, kun otetaan huomioon kuinka suuri energiasäästöpotentiaali olemassa olevaan rakennuskantaan sisältyy, jatkoi ministeri Vapaavuori.Direktiivi rakennusten energiatehokkuudesta edellyttää kansallisten energiatehokkuusvaatimusten asettamista uudis- ja korjausrakentamiseen. Uusittu direktiivi täsmentää myös energiatodistuksiin liittyviä menettelyjä ja lisää todistusten painoarvoa.Direktiivi energiamerkinnöistä on puitedirektiivi, jonka nojalla komissio voi antaa laitekohtaisia direktiivejä kotitalouslaitteiden energiamerkinnästä. Energiamerkintöjen tarkoituksena on ohjata kuluttajia valitsemaan energiatehokkaita kylmäsäilytyslaitteita, pesukoneita, kuivausrumpuja, lamppuja, uuneja ja ilmastointilaitteita.Neuvoston ja parlamentin asetuksen renkaiden polttoainetaloudellisuudesta mukaan auton renkaita myytäessä niistä tulee antaa renkaiden polttoainetaloudellisuutta ja vierintämeluominaisuutta kuvaavaa tietoa.
20097_17843.jpg
Suojaa perustuksille
Väärillä materiaaleilla toteutettu perusmuurin vedeneristys saattaa pahimmillaan aiheuttaa jättilaskun kiinteistön omistajalle. Puutteelliset ja halvat ratkaisut eivät anna riittävää suojaa kiinteistön perustuksille, josta seurauksena on lähes poikkeuksetta home- ja rakenneongelmia.Puutteellisesti suojattuihin rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. – Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen, sanoo Icopalin tuotepäällikkö Jaana Valjus. – Toimiva sokkelineristysratkaisu suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää, Valjus lisääLisätietoa Universal-perusmuurilevystä...
20212_68802.jpg
Omakotitalon rakentajan ehdoton apuväline
Erilaiset laserit ovat ehdottomia työvälineitä rakennustyömailla sekä omakotitalon rakentajille. Niillä saat tehtyä tarkkaa työtä niin vaaituksissa kuin korkeuksien mittaamisessa. Varsinkin pyörivällä laserilla helpotat ja nopeutat työtäsi.
asennussyvyys
Vinkkejä oikean kiinnikkeen valintaan
Perussääntö kiinnityksissä on, että mitä syvemmälle ankkurin asennat, sitä paremmin hyödynnät kiinnitysalustan puristus- ja vetolujuuden eli sitä vahvemman kiinnityksen saat. Noudata aina asennusohjeessa määritettyä kiinnitettävän kappaleen maksimipaksuutta tfix sekä asennussyvyyttä hnom.Kiinnikkeen asennussyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun kiinnitysalusta on rappauksen, verhoilun tai eristekerroksen peittämä. Tällöin sopivaa kiinnikepituutta valittaessa on kiinnitettävän kappaleen maksimi­paksuuteen tfix lisättävä kuormaa kantamattoman kerroksen, kuten rappauksen, paksuus.
20081_7927.jpg
Ormax Protector
Suomen suosituin kattotiili Ormax on saanut uuden upean pinnoitteen. Ormax Protectorissa yhdistyvät näyttävä ulkonäkö ja pitkä elinkaari. Ainutlaatuinen, kauniin kiiltävä pinta antaa tiilen värille syvän hehkun. Klassisen profiilin ja uudenlaisen pinnan omaava Ormax Prorector onkin varma ja kestävä betonikattotiilivalinta.Protectorin pinnoite on kehitetty kestämään kovaa rasitusta. Sen erinomainen UV-suoja estää kattotiilen väriä haalistumasta. Pinta myös hylkii tehokkaasti mm. likaa ja kasvillisuutta. Protector-pinnoite on 30 % kestävämpi muihin vastaaviin pinnoitteisiin verrattuna. Ormax Protectorin pinnoite on kehitetty ja testattu kestämään Suomen ankarat ilmasto-olosuhteet. Pinnoitetta on testattu tarkasti testilaboratorioissamme sekä ulkoilmaolosuhteissa eri puolilla Eurooppaa. Se on ylittänyt kaikki odotukset. Ormax Protector -betonikattotiili on äärimmäisen säänkestävä kaikissa tilanteissa.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton