• Etusivu
  • Talo

Autosuojat: Autotallit ja -katokset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.10.2011
201110_28319.jpg

Autotallin suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota mitoitukseen.

Lähes jokaisella pihalla on autosuoja, joko autotalli tai –katos. Autosuojan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta kaikki määräykset tulee täytettyä ja suoja on toiminnallisesti paikkaansa paras mahdollinen. Tässä artikkelissa käydään läpi määräyksiä sekä ohjeita, jotka auttavat suunnittelussa.

Mikäli seinistä on vähintään 30 % ulkoilmaan avoimena ja aukkojen pinta-ala on vähintään 10 % lattia-alasta, pidetään tällaista autosuojaa avoimena. Autosuoja voidaan rakentaa rakennusten maantaso- tai kellarikerrokseen, erilliseksi autokatokseksi tai autotalliksi.

Autopaikan mitat

Jotta autosuoja toimisi hyvin, mitoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Normaalisti sopivan kokoinen yhden auton paikka on kooltaan 2,5 x 6,0 m. Mikäli paikka on seinän vieressä, kannattaa tilaa jättää 2,8 m. Liikuntarajoitteisille leveyden tulisi olla 3,6 m. Korkeus riippuu ajoneuvon korkeudesta, mutta yleensä 2,5 m on riittävä normaalissa pientalossa. Huomioi myös, että sama auto tarvitsee leveämmän tilan yhden auton kuin kahden auton suojassa.

Kannattaa huomioida myös muut suojaan sijoitetut toiminnot. Säilytetäänkö suojassa polku- tai moottoripyöriä, asuntoautoa tai –vaunua, onko tallissa tarkoitus esim. korjata autoa tai säilyttää tavaraa. Alla olevista taulukoista näkyy yleisimpien ajoneuvojen vaatima tilantarve.

Taulukko: Ajoneuvojen yleiset mitat
Taulukko: Ajoneuvojen yleiset mitat

Autosuojan sijoitus tontille

Autosuojan rakentaminen vaatii yleensä rakennusluvan sekä naapureille tiedottamisen. Yleensä rakennuksen tulee sijaita 4 m etäisyydellä tontin rajasta sekä asuinrakennuksesta. Kunnan rakennusjärjestyksessä ja kaavamääräyksissä voidaan rajoittaa esim. katon kaltevuutta. Huomioi myös rakennustehokkuus alueella. Ns. e-luku (näkyy kunnan asemakaavassa) kertoo kuinka paljon tontilla on rakennusoikeutta. Tiheästi asutuilla omakotialueilla e-luku on esim. 0,3. E-luku lasketaan jakamalla rakennuspinta-ala koko tontin pinta-alalla.

Autosuojan paloturvallisuus

Autosuojaan vaadittavan sammutuskaluston taso riippuu autosuojan koosta: Tavanomaiset pientalon autosuojat kuuluvat 1. suojaustasoon, mikä edellyttää tavallista alkusammutuskalustoa.

Suojaustasolla 2 vaaditaan lisäksi automaattinen palonilmoitin ja suojaustasolla 3 automaattinen sammutuslaitteisto. Tarkat pinta-alat ja paloluokitukset sekä niiden edellyttämät sammutuskalustot löytyvät taulukoituna Autosuojien paloturvallisuusohjeiden yleisestä osiosta.

Autosuojasta voi olla yhteys rakennuksen muihin tiloihin. Muun rakennuksen yhteydessä oleva autosuoja rakennetaan kuitenkin erilliseksi palo-osastoksi. Yhteys umpinaisesta autosuojasta muun tilan uloskäytävään, tulisijalliseen tilaan tai tilaan, jossa oleskelee ihmisiä, sallitaan vain siten, että myrkyllisten ja palavien kaasujen leviäminen on tehokkaasti estetty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteydet umpinaisesta autosuojasta asuintiloihin ja kattilahuoneeseen järjestetään ovin rajoitetun erillisen tilan, esimerkiksi tuulikaapin kautta.

Autosuojasta ei saa olla yhteyttä palovaaralliseen eikä räjähdysvaaralliseen tilaan. Jos suoja on kooltaan yli 200 neliötä, se pitää varustaa palonalkujen sammuttamiseen tarkoitetuilla laitteilla, kuten käsisammuttimilla tai paloposteilla.

Savunpoiston järjestäminen ei yleensä edellytä erityistoimia, vaan siihen riittää mahdollisuus käyttää suojan ikkuna- ja oviaukkoja.

Ei osastointivaatimusta 8 m etäisyydellä.
Ei osastointivaatimusta 8 m etäisyydellä.
Ei osastointivaatimusta kun etäisyys on 4 m ja autosuojan koko on 60m2 tai alle.
Ei osastointivaatimusta kun etäisyys on 4 m ja autosuojan koko on 60m2 tai alle.

Suojaetäisyydet muistettava myös autosuojaa rakennettaessa

Erillinen autosuojarakennus on rakennettava riittävän kauas muista rakennuksista. Autosuojarakennukselle riittävä etäisyys toisesta rakennuksesta ilman erityistoimenpiteitä on vähintään 8 metriä, ja enintään 60 neliön suojalle vähintään neljä metriä.

Jos etäisyys jää näitä pienemmäksi, rakennuksia pidetään palotekniseltä kannalta yhtenä rakennuksena. Tällöin autosuoja erotetaan asuintiloista luokan EI 30 rakennusosin. Osastoivassa seinässä olevalta ovelta edellytetään 15 minuutin palonkestävyysaikaa. Yleensä lämpöeristetty ulko-ovi täyttää tämän vaatimuksen.

Myös naapuritontin rakennuksiin on oltava 8 metrin etäisyys. Jos etäisyys jää tätä pienemmäksi, pitää palon leviämisen rajoittamisesta huolehtia muilla keinoilla.

REI-luokituksesta lisää Määräyspankin paloturvallisuus-osiossa.

Osastointitarve etäisyyden ollessa alle 4 m.
Osastointitarve etäisyyden ollessa alle 4 m.
Autokatos tai autotalli kiinni rakennuksessa.
Autokatos tai autotalli kiinni rakennuksessa.
Lähteet:
RT-kortisto
RakMK E4

Lisää tietoa:
Kunnan rakennusvalvonta ja paloviranomainen
Kunnan kaavamääräykset
Kunnan rakennusjärjestys

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201410_41369.jpg
Keittiön valinta ja asennus
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20133_34374.jpg
Sähköenergian hinta
Sähköenergian hinta muodostuu kahdesta erillisestä palvelustaSähköenergian hinta muodostuu sähkön siirtopalvelusta, itse sähköenergiasta sekä näihin molempiin liittyvistä veroista. Sähkön siirto, eli verkkopalvelu on aina paikallisen jakeluverkonhaltijan yksinoikeus, mikä tarkoittaa sitä että siirtopalveluaan kuluttaja ei voi kilpailuttaa.
20156_43592.jpg
Tuulettuvan alapohjan eristäminen käy nopeasti
Tiesitkö, että voit päästä eristystyössäsi huomattavasti helpommalla? Finnfoam Oy on suunnitellut eristelevyn juuri puurakenteista tuulettuvaa alapohjaa varten. Finnfoam levyn korkea puristuslujuus, homehtumattomuus/tiiviys sekä jäykkyys tekevät mahdolliseksi sen, että rossipohjarakennetta voidaan yksinkertaistaa merkittävästi.
200810_13698.jpg
Millaiset sisustustekstiilit uuteen kotiin?
TekstiilisuunnitelmaTekstiilisuunnitelmassa määritellään tilan ns. pehmeät elementit, joilla luodaan osa tilan tunnelmasta. Tekstiilisuunnitelma sisältää verhojen, koristetyynyjen, mahdollisten verhoilukankaiden, mattojen, pöytäliinojen ja pyyhkeiden valinnan. Ehdotukset voidaan tehdä valmistekstiilivalikoimasta, tai valita kankaat ja laatia ohjeet tekstiilien teettämiseen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vuokranantajan vaihtuminen
Vuokranantajalla on ilmoitusvelvollisuus, mikäli hänen hallintaoikeutensa huoneistoon päättyy.Pääsääntöisesti jos vuokranantajan oikeus hallita vuokrakohdetta vuokrakauden aikana siirtyy toiselle vapaaehtoisesti tai avio-oikeuden, naimaosan, testamentin tai perintöoikeuden kautta sitoo vuokrasopimus uutta omistajaa,1. jos vuokralainen on ennen luovutusta tai saantoa saanut huoneiston haltuunsa 2. jos luovutussopimukseen on otettu määräys vuokrasopimuksen pysyvyydestä 3. jos vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitysMikäli vuokrasopimukseen on tehty muutoksia tai lisäyksiä, mutta niitä ei ole asianmukaisesti merkitty vuokranantajan sopimuskappaleeseen, ei tällaiset ehdot ja lisäykset ole voimassa uutta vuokranantajaa kohtaan. Ne tulevat kuitenkin uutta vuokranantajaa sitoviksi, ellei hän kuukauden kuluessa niistä tiedon saatuaan ilmoita vuokralaiselle, ettei hän niitä hyväksy. Jollei muutoksia tai lisäyksiä hyväksytä, on vuokralaisella oikeus heti purkaa sopimus.Mikäli vuokrahuoneisto luovutetaan edelleen pakkohuutokaupassa tai ulosmitattuna, on uudelle omistajalla oikeus kuukauden kuluessa siitä, kun hän on saanut vuokrakohteen hallintaansa, irtisanoa vuokrasopimus.Samoin kuukauden määräaika vuokrasuhteen irtisanomiselle on myös sillä uudella omistajalla, joka on saanut kohteen haltuunsa lainvoimaisen moitekanteen tai yhtiöjärjestyksessä määrätyn lunastusoikeuden nojalla.Pakkohuutokauppaa, moitekannetta ja lunastusoikeutta koskevia säännöksiä ei sovelleta aravavuokrakohteisiin.Vuokranantajan muutoksesta on kirjallisesti ilmoitettava vuokralaiselle, muussa tapauksessa vuokralaisella on oikeus vedota suoritukseen, jonka hän on vuokranantajan muutoksen jälkeen suorittanut sopimuksen mukaiselle vuokranantajalle.Vuokralaisella on oikeus vahingonkorvaukseen, mikäli vuokrasopimus päättyy vuokranantajan vaihtumisen johdosta. Vastuussa on se vuokranantaja, joka vuokrasuhteen päättyessä on vastuussa vuokrasuhteen pysyvyydestä vuokralaista kohtaan. Mikäli vuokralainen on vuokrasopimusta tai sen lisäystä tai muutosta tehdessään tietoinen tai hänen olisi pitänyt olla tietoinen vuokrasuhteen päättymisperusteesta, ei hänelle ole oikeutta vaatia vahingonkorvausta.
202211_80292.jpg
Kun rakennat tai remontoit omaa taloa, mitä sinun tulee tietää ilmanvaihdosta
Hyvä sisäilma on äärimmäisen tärkeä osa kodin viihtyvyyttä. Raikkaan ja puhtaan sisäilman takana on toimiva ilmanvaihto. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton